Na al die jaren geveltuinen promoten en aanleggen hebben we in 2018 proefondervindelijk uitgezocht wat werkt en wat niet. Hoe kun je die geveltuin zo inrichten en aanleggen, dat hij groeit en bloeit en je bijna geen tijd kost in onderhoud. Want dat willen we natuurlijk allemaal wel.
We kennen veel tips en ervaringen uit de praktijk. Een goede bodemvoorbereiding is heel belangrijk. Net als voldoende water. Maar hoe maak je daar nou een formule van?
Dat hebben we dus uitgeprobeerd!
We hebben 18 geveltuinen gevonden in Amsterdam Zuid die mee wilden doen. Bestaande geveltuinen, maar dan nagenoeg leeg of opnieuw in te richten, of nieuwe aangelegde geveltuinen.
Hoe hebben we dat aangepakt?
We hebben een 0-meting van het stikstof, kalium en fosforgehalte van de grond aan het begin en het eind van het onderzoek.
Deelnemers kregen (gratis dus) een plantenassortiment van biologische plantjes van kwekerij De Ent (12 plantjes per strekkende meter geveltuin), afgestemd op zon of halfschaduw.
Om een aantal tuintjes is door een enthousiaste vrijwilliger een hekje gemaakt.
Aan het eind van het seizoen namen we weer een bodemmeting en combineerden dat met de foto’s en de ervaringen. Daaruit hebben we samen met de deelnemers conclusies getrokken.
Het eindresultaat, een 7-stappenplan!
Dieper uitgraven tot een 40 a 50 centimeter scheelt: water wordt beter vastgehouden, planten hebben meer voeding door het volume en meer wortelruimte.
Biologische aarde is rijker en geeft langer voeding en heeft een gezonder bodemleven.
Biologische en/of inheemse vaste planten zijn sterker en fijn voor bijen en vlinders. Hier zijn onze aanraders voor zonliefhebbersen halfschaduwminnaars.
Plantjes vóór het planten 15 minuten onderdompelen in water. Bij een dichte wortelkluit de wortels voorzichtig lostrekken ‘plagen’ om in de breedte te gaan groeien.
Water geven pas als de bovenste laag droog is, dan liefst regenwater en per keer veel water geven. Bij een hittegolf vaak controleren of er nog vocht in de grond zit.
(wijsvingerproef=wijsvinger in de grond duwen en kijken of grond blijft plakken aan de punt)
Twee keer per jaar 5 cm biologische compost bovenop de aarde of wormencompost. Hoeft niet ingegraven te worden, bodemleven werkt het wel naar beneden.
Geveltuin NIET winterklaar maken, zoveel mogelijk herfstblad erin gooien voor bescherming van je planten, overwintering van insecten en gratis bladaarde voor een
betere bodem.
De makkelijke geveltuin in de praktijk
Op onze huidige locatie in de Tweede van der Helststraat 66 hebben we in november 2018 een nieuwe geveltuin aangelegd volgens het 7-stappenplan. Plantjes konden mooi wennen aan hun nieuwe plek in de winter. We waren natuurlijk heel nieuwsgierig naar hoe de geveltuin zich zou ontwikkelen. Hier zijn filmpjes van het resultaat. Een keer in de week water geven en wat een resultaat!