De vijvers vormen de spil waar omheen het Sarphatipark door Van Niftrik in 1884 is ontworpen. Het water komt uit de Singelgracht. Om de waterkwaliteit te verbeteren is een helofytenfilter van moerasplanten aangelegd, een zuiveringsmoeras waar het vijverwater doorheen gevoerd wordt.
Door een helofytenfilter met een meer aangepaste vegetatie te beplanten kunnen helofytenfilters een grotere rol spelen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de stad en krijgen ze een meer diverse, aantrekkelijke verschijning. Meer natuurlijk vormgegeven helofytenfilters kunnen een rol spelen als ecologische verbindingszone in de wijk. Hierbij is vooral van belang dat de vegetatie hoog opgaand is om dekking te bieden voor zich verplaatsende kleine zoogdieren, amfibieën en insecten zoals dagvlinders en sprinkhanen.
De toenemende verstedelijking , de verdichting en de verharding van het grondoppervlak hebben niet alleen gevolgen voor de wateropgave maar leiden in toenemende mate tot verhoging van de temperaturen en en tot hittestress in de stad. Dit effect wordt versterkt door de klimaatverandering en de hierdoor veroorzaakte temperatuurstijging.
Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat het oppervlakte temperatuurverschil tussen platteland en de sterk verstedelijkte gebieden tot 10 graden kan op lopen op warme dagen.
Daar waar stedelijke agglomeraties zich ontwikkelen wordt natuurlijk, open waterdoorlatend en begroeid oppervlak voor een groot deel vervangen door verharding in de vorm van straten, pleinen, parkeerplaatsen en gebouwen. In de praktijk blijken de verharde gebieden in steden tijdens warme zomerse dagen wezenlijk warmer te worden dan het landelijke gebied. Dit fenomeen noemt men “Urban Heat”.
In een natuurlijke omgeving met begroeide oppervlakten en bomen zorgen de bomen voor schaduw en lagere luchttemperatuur. Het grotere percentage bebouwing en andere verharde oppervlakten heeft ook een geringere verdamping uit de grond ( en door planten) tot gevolg. Verdampingsprocessen hebben een koelend effect op luchttemperatuur en oppervlakte temperatuur.
De stedelijke opwarming heeft ook invloed op de waterkwaliteit. Regenwater dat op here zomerse dagen van opgewarmde daken en wegen afkomt kan van enkele graden tot wel 17% warmer worden. Het oppervlaktewater waar het instroomt wordt eveneens warmer. De watertemperatuur heeft invloed op de processen in het water. De ongewenste algenpopulatie neemt door de opwarming toe en het kan leiden tot vissterfte en botulisme. Botulisme is een vergiftiging veroorzaakt door bacteriën waar vooral vissen en vogels aan kunnen sterven. Bepaalde stoffen kunnen ook een gevaar voor de mens vormen.
Wat kun jij doen voor meer schoon water en een goede waterhuishouding in Amsterdam?
Leuke en nuttige links: