Groene daken dragen bij aan een duurzame en gezonde stad
Groene daken zijn om meerdere redenen een aanwinst voor de stadsnatuur. Ze hebben een isolerende werking, ze helpen de luchtkwaliteit te verbeteren, houden regenwater vast en vergroten de biodiversiteit. Op deze pagina lees je hoe je zelf een groen dak aanlegt.
Wat is een groen dak?
Een groen dak is – het woord zegt het al – een dak dat bedekt is met begroeiing. Er zijn verschillende typen groene daken: daken begroeid met lage (niet-beloopbare) begroeiing zoals sedum of met gras (beloopbaar of niet-beloopbaar). Deze daken zijn vooral bedoeld als isolatie.
Ook zijn er daktuinen met hogere begroeiing – eventueel in potten – vooral bedoeld ter vergroting van het wooncomfort. Niet ieder dak is geschikt voor beide typen. Veel hangt af van de ligging ten opzichte van de zon, de draagkracht van het dak en de dakhelling.
Voordelen groene daken
Daktuinen hebben allerlei voordelen:
- Ze dragen bij aan een duurzame en gezonde stad door regenwater op te vangen en vertraagd af te voeren.
- De beplanting filtert fijnstof uit de lucht en verbetert zo de luchtkwaliteit.
- Beplante daken isoleren de woningen eronder, waardoor ze een lager energieverbruik en CO2-uitstoot realiseren en je in die woningen minder last hebt van zomerhitte en winterkou.
- De daken zorgen ook voor geluidsreductie en verkoeling van binnentuinen
- Doordat er geen water op blijft staan, is er ook minder kans op muggen.
- Ze maken de stad groener, waardoor flora en fauna meer kansen krijgen.
Waar moet je op letten bij de aanleg van een groen dak?
Een groen dak bestaat uit ten minste drie lagen: een wortelkerende laag, een grondlaag en de beplanting. Voordat je een dakterras aanlegt, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:
- De draagkracht van het dak: afhankelijk van de constructie is een draagvermogen van minstens 200 kg per vierkante meter nodig. Houd er rekening mee dat substraat en aarde in kuipen of bakken water vasthouden en daardoor enorm zwaar kunnen worden. Ook bij vorst en sneeuw kunnen er grote gewichten ontstaan, waar het dak niet op is berekend.
- De ligging van het dak ten opzichte van de zon: op een dak op het zuiden zal de temperatuur snel oplopen en worden de planten aan fel licht blootgesteld. Het is belangrijk de planten hierop af te stemmen. Een deskundige (een medewerker van een biologisch tuincentrum bijvoorbeeld) kan je hierover adviseren.
- Veiligheid: bij de aanleg van een daktuin eist het Bouwbesluit een degelijk metalen omheining: zonder hek is geen daktuin of dakterras veilig. Al bij een beetje wind beneden op straat, waait het op het dak hard. Losstaande potten en hooggroeiende beplanting kunnen gevaar opleveren. Je kunt ook gras- en kleine bamboesoorten in grote bakken aan de rand plaatsen: die vangen wind én zijn decoratief.
Doe-het-zelf met sedum
Voor de aanleg van een groen dak dat vooral isolatie als doel heeft, is sedum (ook wel bekend als vetkruid) heel geschikt. Dit komt doordat sedum:
- bijna geen verzorging nodig heeft, waardoor je maar eens per jaar het dak op hoeft voor onderhoud;
- niet brandgevoelig is (zoals gras);
- licht is, waardoor de meeste daken zonder bouwkundige aanpassingen geschikt zijn;
- goedkoop is: vanaf 40 euro per vierkante meter heb je je eigen groene dak. Let wel: er zijn honderden soorten in allerlei kleuren en maten, maar lang niet alle soorten zijn geschikt voor op het dak. Vraag om een soort dat zowel droogte als vocht en zowel koude als hitte aankan.
Meer informatie
Cartoon Sandra de Haan