Energie besparen en duurzame energie

Energie

Door energie te besparen help je klimaat- en milieuproblemen tegengaan. Je voorkomt vervuiling en verbruikt minder kostbare grondstoffen. Energiebesparing is ook goed voor je portemonnee, omdat je energierekening lager wordt.
Doordat Amsterdammers gemiddeld klein wonen en veel gebruikmaken van fiets en openbaar vervoer, verbruiken zij relatief weinig energie. Wel zijn de meeste huizen in Amsterdam Zuid oud en nog niet altijd goed geïsoleerd. Daar is dus nog veel winst te behalen. Wij geven je wat tips.

Energie besparen

De meest duurzame energie is energie die je niét gebruikt.  Door energie te besparen valt er veel te winnen. Begin met het bijhouden van je meterstanden. Dit geeft je inzicht in je verbruik en stimuleert om zuinig om te gaan met elektriciteit of gas.
Wil jij geld besparen op je energierekening? De Energiecoach geeft je gratis advies en €15 aan gratis bespaarproducten waaronder LED-lampen, een waterbesparende douchekop en radiatorfolie. Meld je snel aan! De energiecoaches zijn door de Stichting !WOON getrainde vrijwilligers.

Gratis besparen

Energie besparen kan door de verwarming vaker lager te zetten, korter te douchen en de (vaat-)wasmachine op een lagere stand te zetten. Doe apparaten en licht consequent uit, en niet op stand-by. Dat kost niets, en levert wel meteen winst op.

Met kleine  investeringen besparen

Ook met kleine investeringen, zoals spaarlampen, een spaardouchekop en radiatorfolie, kun je veel energie en geld besparen. Een waterbesparende douchekop geeft hetzelfde comfort maar bespaart je € 40,- per jaar.

Met iets grotere investeringen besparen

Grotere investeringen zijn gemoeid met het verbeteren van de isolatie van je woning, het vervangen van een oude cv-ketel of het aanbrengen van dubbel glas. Dat kost eenmalig geld, maar het verlaagt structureel de energiekosten en maakt het aangenamer in huis. Huurders kunnen hun verhuurder verzoeken rendabele energiebesparingsmaatregelen uit te voeren.

Duurzame energie

Probeer het resterende energieverbruik waarop je niet verder kan besparen zoveel mogelijk uit duurzame bronnen te halen.  Als je al bezig bent geweest met energie besparen, is dit doel een stuk eenvoudiger te halen. Duurzame energie kun je kopen bij een energiebedrijf (‘groene stroom’).

Zelf energie opwekken

Als je ruimte hebt op je eigen dak, dan kun je zelf energie opwekken met een zonneboiler of zonnepanelen.

Samen een zonnecentrale of windmolen

Omdat niet iedereen genoeg ruimte heeft om zonnepanelen, laat staan een windturbine, te plaatsen, besluiten steeds meer mensen samen met de buren te investeren in zonnepanelen op het dak van hun appartementencomplex. Er zijn ook verenigingen die met het geld van hun leden zonnepanelen (bijvoorbeeld vereniging Zuiderlicht) of een windmolen (bijvoorbeeld Vereniging de Windvogel) kopen.

‘Verborgen’ energiegebruik

Bij energie besparen denken we meestal aan de elektriciteit en het gas dat we van ons energiebedrijf kopen of misschien aan de benzine die we tanken.  Maar ook in alles wat je koopt zit energie: om het te maken en te vervoeren. Als je een product aanschaft, is de energie die daarin zit verwerkt ook voor ‘jouw’ energierekening. Dit wordt ook wel ‘verborgen’ energieverbruik of indirect energieverbruik genoemd. Deze energie wordt niet rechtstreeks betrokken van het energiebedrijf of het benzinestation, maar zit ‘verborgen’ in de producten en diensten die we kopen. De ‘verborgen’ energierekening is veel groter dan de energierekening die je van je energiebedrijf krijgt, want bijna 70% van het energieverbruik van huishoudens wordt bestaat uit indirecte energie. Uiteindelijk betalen we met z’n allen daar de rekening voor in de vorm van mondiale problemen zoals uitputting van grondstoffen en klimaatverandering.

Besparen op je verborgen energierekening

Veel mensen zijn al langer bezig om hun directe energieverbruik te verlagen door te besparen op gas, elektriciteit en benzine.  Hun indirecte energiegebruik is daarentegen nog een redelijk onontgonnen terrein. De hoogte van dit energiegebruik is sterk afhankelijk van welke producten je kiest en hoe je ze gebruikt.

Voeding

Wist je bijvoorbeeld dat veranderen wat je eet en hoeveel eten je weggooit een van de belangrijkste manieren om energie te besparen is? Ongeveer 20% van de totale klimaateffect van huishoudens is namelijk aan voedsel toe te schrijven.  Het indirecte energieverbruik voor voeding zorgt voor 6.000 kilo CO2-uitstoot per huishouden. Kleding zorgt ook voor ruim 1.000 kilo. Een andere belangrijke energieslurper is de inrichting en inboedel van je huis en kleding. Alles bij elkaar bedraagt de indirecte uitstoot van een huishouden 15 ton (bron: Milieu Centraal).

Kortom, als je aan het milieu denkt, denk dan ook aan het voorkomen van voedselverspilling en aan manieren om spullen langer te laten meegaan of te recyclen.

Tips voedsel:

 • Koop voedsel van het seizoen
 • Koop milieuvriendelijk geteelde producten, bijvoorbeeld op de Minervapleinmarkt op vrijdag.
 • Koop voedsel uit de eigen regio, bijvoorbeeld op de ZuiderMRKT op zaterdag in de Jacob Obrechtstraat of de Boerenmarkt op woensdag in de Eerste Sweelinckstraat.
 • Eet minder vlees
 • Koop onbewerkte producten in plaats van bewerkte producten
 • Koop producten zonder of met een eenvoudige verpakking
 • Gooi zo min mogelijk eten weg om energieverspilling tegen te gaan: koop op maat, bewaar zorgvuldig en kook porties op maat. Meer tips staan op onze pagina over voedselverspilling.
 • Spaar het klimaat: verbruik minder energie voor koelen en koken en laat de auto staan als u boodschappen gaat doen.
 • Of start een buurtmoestuin!

Tips andere producten: reuse, reduce, repair, recycle

 • Probeer meubels, apparaten, kleding etc. te (laten) repareren i.p.v. weg te gooien
 • Koop zo min mogelijk wegwerpartikelen, maar spullen die langer meegaan
 • Ongebruikte of nog goed bruikbare spullen kan je weggeven of naar de kringloopwinkel brengen
 • Scheid je afval zodat grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Composteer je gft! Leren hoe je dat moet doen? Workshoppagina NMTzuid 2018

In het in november 2014 verschenen magazine over Energie uit de Stad staan verhalen en ervaringen van bewoners uit Amsterdam Zuid op al deze vlakken. De krant is digitaal te lezen via deze site of je kunt een papieren exemplaar van deze en andere themakranten ophalen bij Wijkcentrum De Pijp, Gerard Doustraat 133 in Amsterdam.