Compostloket

Compostloket

Online compostloket

Hieronder kun je al je vragen over composteren stellen. We publiceren zo snel mogelijk het juiste antwoord, zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen.

Gratis compostspreekuur

Daarnaast hebben we voor mensen met vragen over composteren in het ‘compostseizoen’ (maart tot november) een gratis telefonisch compostspreekuur met Toos Tuin. Je kunt haar op donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur bellen (020-6921424).

composteermethodes

  Ik gebruik Bokashi in mijn compostbak is daar meer over te vertellen of het goed is of niet Dank u !

  beste Toos, vanuit een heel ander stadsdeel een vraag. Kun jij ons helpen aan gegevens van een goede cursus voor compostmeester? Alvast veel dank, namens de werkgroep Natuurlijk Tuinieren van volkstuin Klein Dantzig, Nell Jansen

  Iemand had het over de 'lasagna-methode'- wat bedoelde hij daar nou mee?

Daarmee wordt bedoeld dat je verschillende lagen maakt van droog en nat, groen en bruin materiaal. Bruin kan goed in de vorm van karton of zaagsel, kleingeknipte takken. Groen is bijvoorbeeld bladafval of GFT uit de keuken. Vergeet niet dat er regelmatig lucht tussen moet komen omdat alles inzakt en verdicht.  Je kunt hier een speciale beluchtingsstok voor kopen. Let op de verhoudingen: hoe meer diversiteit hoe blijer de bodem straks zal zijn.

  In mijn buurt zijn 5 moestuinbakken op een binnenplaats. In februari beginnen we met een wisselteeltplan. Bewoners gaan hun gft afval sparen. Het liefst willen we een smalle houten compostbak van duurzaam hout. Heb jij tips waar die te kopen. We hebben een budget van 100

  Hallo Toos, ik zie soms schimmel op zeer vochtig spul ontstaan, is dat een probleem voor mijn wormencompost?

zeker wel, een goede wormencompostbak heeft een vocht afvoer. Schimmel is een onderdeel van het afbraak proces. Zorg ook in de wormencompostbak voor karton of zaagsel. Dit moet je toevoegen voor de groen/bruin verhouding om een mooi eindresultaat te krijgen.

  Hallo Toos, ik moet nog een bak kopen, maar kan ik bij jou vast wormen halen?

We kunnen zeker iets afspreken, ik heb meestal wel wat wormen om weg te geven. Alleen voor jou is het te vroeg! Een nieuwe wormenbak moet eerst een tijdje staan voor je de wormen kan toevoegen.

Tenzij je kunt starten met half gecomposteerde groente resten. Anders hebben ze niks te eten.

Wormen kunnen niet knabbelen aan groenteresten, want ze hebben geen tanden. De restanten moeten dus eerst lekker zacht worden. Minimaal een week liever nog 14 dagen wachten.

  ik heb aardig wat ruimte dus ik dacht aan een systeem met 3 bakken. waar moet ik aan denken?

Elke bak heeft een andere toepassing: in bak 1 verzamel je je afval in lagen. De eerste laag is grof hout afval, oude takken etc. Ook hout dat al een keer eerder in de compost zat. Hout verteert langzamer dan groen en kan dus prima nog een cyclus mee tussen het andere afval. Hiermee krijg je ook steeds wat extra schimmels in je compost. Bijna iedereen heeft een regelmatige aanvoer van groen afval (tuin groen en keukenfruit en groente restanten) dit komt in een laag van 5 tot 10 cm erop. Daarop komt weer een laag houtachtig afval. Dit kan ook in de vorm van karton liefst in stukken gescheurd.  Dan weer groen afval.

In het vroege voorjaar heb je na de voorjaarssnoei meestal wat meer houtachtig afval. Aangezien je dat niet in een keer kunt verwerken bewaar je dat in je 2e bak. Samen met karton, want bij wie komt er nu tegenwoordig niet regelmatig een pakje binnen?

De 3e bak is om nadat je 1e bak vol is dit spul om te keren in de nog lege bak en daar rustig verder te laten verteren. Meestal kom je halverwege de volle 1e bak een enorme hoeveelheid wormen tegen. Deze zijn onderin al klaar en nog niet toe aan het bovendeel. Zij eten blij verder na het omzetten van de restanten.

Nog een tip: Zorg dat er altijd lucht in je compost komt. Je kunt hiervoor ook regelmatig met een stok in de compost prikken en even flink heen en weer bewegen. Je maakt daarmee lucht gangen.

  ik zie geen wormen in mijn compostbak, die op tegels staat, moet ik dan wormen kopen?

waarschijnlijk zitten ze middenin, waar de resten al een flink eind verteerd zijn. In je compostbak zie je de wormen meestal niet. Helemaal bovenin zijn de groenrestanten nog te hard voor wormen. Bovenin gaan eerst de bacterien en schimmels aan het werk, die maken de restanten zacht. Wormen eten al zacht geworden restanten.

  ik hoorde van iemand dat ik kalk tussen de GFT moet gooien, klopt dat en waarom is dat dan?

  wat is beter, een compostbak of een compostton?

grondstoffen voor je compost

  Mevrouw die de compostbak van de buren heeft gekregen, inclusief advies geen aardappelschillen geen citrusschillen geen uien en knoflook en is schimmel fout?

Daar wilde ze wel wat meer over weten. Aardappel schillen niet biologisch bijna allemaal bespoten met kiemonderdrukker, hierdoor gaan aardappelen haast niet meer kiemen. Die kiemonderdrukker verdwijnt niet tijdens de compostering en komt dan in je grond, dat wil je niet, zaden moeten gewoon kiemen. Zowel, citrus als ui en knoflook kunnen gewoon in de compostbak, snij het kleiner en meng het goed door het andere afval. Een halve sinaasappel schil rolt naar een hoekje en zal daar niet verteren in stukken en door de rest verdwijnt hij heel snel. Schimmel van groente en fruitafval of van houtig afval is absoluut geen probleem. Schimmel op brood is niet goed. Brood zo ie zo niet voornamelijk door de gist. De regel geen verwerkt voedsel maakt het waarschijnlijk makkelijker.

  Kweekgras is een hardnekkig onkruid, dat je niet zomaar op de composthoop kan gooien. ik wil het niet in de vuilnisbak doen, dus hoe kan ik het duurzaam verwerken?

  Onze schuur van anderhalve eeuw oud is gesloopt en we hebben er een gigantische hoop dakriet aan overgehouden. Het afvoeren daarvan is onbetaalbaar. Wij hebben het plan om van het oude riet composthopen te maken. Is dat een goed idee of is dat niet raadzaam en waarom?

  Beste Toos, ik heb veel afgevallen blad van mijn bamboeplanten. Kan dat bij de compost?

Bamboeblad is een mooie aanvulling voor je compost, maar alle soorten materialen moeten in verhouding zijn in je composthoop; maak laagjes met afwisselend materiaal. Als het vrij veel is kan je een deel in de compostbak gooien en een deel op de grond laten liggen naast de bamboeplanten. En verder is dit soort blad prachtig spul als basis bedding voor een wormenbak.

  Waarom is het zo belangrijk om groenafval in je tuin te houden? Soms is het teveel voor de compostbak.

Realiseer je dat alles wat wij aan plant zien was eerst een deel van de bodem. Op het moment dat wij een bloem afknippen of blad van bomen afvoeren verliest je tuin potentiële voedingsstoffen. Het blad van de bomen hoort op de bodem pal rond je boom. Als je afgeknipte takken of afgevallen blad weggooit moet je het weer compenseren met voeding. Om de bodem in stand te houden moet je hem voeden, met het groenafval maar liefst wat meer zodat je bodem langzamerhand rijker wordt. Soms heeft je bodem behoefte aan specifieke stoffen, dit kan je laten onderzoeken.

  Ik heb in een hoek van het park een compost plek gemaakt tussen wat stammen. Het lijkt alsof er ratten in rommelen, of andere beesten. Wat zal ik doen?

wormen

  hoi toos, wat een fijne service. Dank alvast! Ik heb een wormenton gemaakt van een grote emmer met deksel. Paar vragen over de wormenton: 1. wat betekent het wanneer de wormen langs de wand omhoog klimmen? 2. heb je een tip wat ik kan gebruiken voor zand? Bladeren kan ik wel vinden hier in het bos bij het dorp, maar zand vind ik niet zo gauw. Kan ik schelpenzand gebruiken uit zo'n bus voor de vogelkooi? 3. iemand gaf de tip om er theezakjes in te doen, daar schijnen ze graag eitjes in te leggen. 4. ik had grote wormen gekregen van iemand (2 maanden geleden), die lijken nu weg te zijn, maar ik heb wel heeeel veel kleintjes. Enig idee waarom dat is? groet, lily

  Een cursist van de geveltuincursus belde. Heel blij met dat hij leerde hoe goed wormencompost werkt voor zijn geveltuin, hoeveel beter het nu met zijn planten gaat. Hij is nu op zoek naar meer wormencompost.

  Ik heb het idee dat mijn wormen het zo goed doen dat ik er te veel heb. wat nu?

problemen

  Er zijn erg veel vliegjes in ons wormenhotel. Er lijken weinig wormen te zijn. Veel vocht wat eruit loopt. Heb je tips waardoor er minder vliegjes zullen zijn? Ons oude wormenhotel werkte beter. Soort mierenhoopvorm. Dit is een oude touwklos.

  Ik heb niet genoeg ruimte op mijn balkon voor een wormenhotel en wil daarom kant-en-klare compost voor potplanten kopen. Bij Ekoplaza hebben ze tuinaarde compost, maar ik vrees dat dit niet bruikbaar is. Hoe kom ik aan goede compost? Liefst aan te schaffen in De Pijp of Rivierenbuurt.

  mijn compost in de container is te droog. Er lijkt niks meer te gebeuren. Wat kan ik daar aan doen? Alvast dank voor antwoord, Marie-Louise

  Hallo Toos, Zojuist gebeld. Een kennis in Spanje klaagt dat zijn compost van (8 gewichtseenheden) groenteafval en (30 gewichtseenheden) koeienmest aan het eind (na 90 dagen) te basisch is (ongeveer pH = 9). Snap jij dat? En wat kan hij daaraan doen?

  hallo Toos, ik heb zo'n kunststof compostvat met bodemplaat met gaatjes. volgens de fabrikant moest ie op een harde ondergrond staan, dus hij staat op een bestraat stuk in een hoek. volgens mij heb ik alles goed gedaan maar er heeft zich een giga-mierenkolonie in de bak gevestigd. kan het kloppen dat het composteren daardoor niet op gang komt? de temperatuur komt niet hoger dan 25, soms 30 graden .... 🙁 Dank, Sascha.

  Ik heb een balkonton met wormen, maar ook permanente invasie van vliegjes uit deze ton. Wat kan ik daar aan doen?

  De grond in mijn tuin is erg dicht, compact, en de tuin ligt op een winderige hoek. Moet ik spitten, compost toevoegen en moet ik de planten beschermen tegen de wind?

Je kunt de bodem het best met rust laten, het bodemleven is veel beter in staat om je bodem luchtig te houden dan wij met ons spitten kunnen. Maar dan moeten we wel goed voor het bodemleven zorgen. Om dat op gang te brengen moet je zeker compost toevoegen. Dit helpt je planten ook ter bescherming tegen de winterkou. Daarom moet je als de kou invalt niet meer snoeien, en pas in het voorjaar weer gaan knippen - anders kunnen de takken invriezen.  Alle blad dat van de bomen is gevallen moet je van het gazon harken en  in de borders gooien, ter bescherming van bodem en insecten.

Stel een vraag