NMTzuid zet zich al jaren in om samen met bewoners, ondernemers en overheid de stad graag te vergroenen. Elk plekje in de versteende buurten is een potentiële plek voor plantjes. Boomtuinen bijvoorbeeld, het stukje grond aan de voet van een boom, daar zijn leuke minituintjes van te maken. De straat fleurt er helemaal van op en het scheelt afval en fietsen tegen de boom. Dat vind die boom ook fijn hoor. Hoe minder er over de wortels wordt gereden, gelopen en neergegooid, hoe beter de boom kan groeien.
Niet alle die boomspiegels zijn geschikt voor een boomtuin. Net aangeplante bomen hebben de eerste paar jaar nodig om te wennen aan hun nieuwe plek. Ze kunnen het regenwater en zuurstof zelf heel goed gebruiken en hebben daarbij liever geen concurrentie van planten.
Bij oudere bomen is die boomspiegel vaak dusdanig verhout met wortels, dat er geen plantje de grond in te krijgen is. Zeker niet zonder die wortels en dus de boom te beschadigen. Je zou je ervoor kunnen kiezen om er potten met planten op te zetten. Nou, dat vind ook niet elke boom fijn en de gemeente zeker niet. Immers, tussen die potten verzamelt zich allerlei zwerfvuil wat het een stuk lastiger maakt om snel schoon te vegen.
Bovendien speelt er nog iets. Een boomeigenaar heeft een zorgplicht. Overlast moet worden voorkomen en veiligheid staat voorop. Daarom wordt elke boom door de Gemeente Amsterdam structureel gecontroleerd door boomdeskundigen. Dat heet een VTA, een visual tree assessment. Daarvoor is heb belangrijk dat de voet van de stam van een boom gecontroleerd kan worden op stamrot en zwammen.
Samen met de Stichting Stadshout hebben we daar in de loop van de jaren iets voor ontwikkeld: de boomtuinbak. Die kan op meerdere manieren worden ingevuld. Rondom bloembakken op de grond, op pootjes of deels met een hekje of met een bankje. Er zijn meer voorbeelden, we zijn niet de enige die op zoek zijn naar een oplossing voor een boomtuin. Want meer groen willen we allemaal!
Schets van een bewoner | Uitgevoerd in een schets van Stadshout | Zitbankje, hekjes en bloembak |
Deze hebben we elders in de stad gezien of toegestuurd gekregen. Overigens bestaat er ook een website met handige informatie over adopteren en aanleggen van een boomtuin, dat is onze website www.buurtboomtuin.nl