Er is één bomenverordening van kracht voor heel Amsterdam

Bomenverordening

Hier staat de bomenverordening van Amsterdam, die is aangenomen en ingegaan per 5 oktober 2016.

Kappen zonder vergunning is verboden

Het is verboden om zonder vergunning een boom te kappen. Een boom is volgens definitie in de bomenverordening ‘een houtachtig gewas met een stamomtrek van tenminste 31 centimeter of een doorsnede van 10 cm op 1,30 meter hoogte vanaf de grond’. Dunnere bomen vallen niet onder de vergunningsplicht van de Bomenverordening.

De gang van zaken bij een kapvergunning is als volgt:

De eigenaar van de grond of zijn/haar gemachtigde dient bij het stadsdeel een aanvraag in voor een vergunning om een boom te kappen. Zo’n vergunning heet een ‘omgevingsvergunning’.

Aan de vergunning wordt altijd de voorwaarde verbonden dat nesten van vogels, nesten, holen of vaste woon- en verblijfplaatsen van beschermde diersoorten niet mogen worden verstoord. Het criterium is de aanwezigheid van de betreffende dieren, niet per se een bepaald broedseizoen. Meer informatie vindt je op deze website van Vogelbescherming Nederland. Ook in Amsterdam geldt de Gedragscode Natuurbescherming waarin dit staat.

Herplant

Voor elke gekapte boom moet er een boom van dezelfde waarde worden herplant. Als zwaarwegende omstandigheden zich daartegen verzetten kan worden afgezien van de herplantplicht. Dan is het mogelijk om elders in de stad te herplanten of de waarde van de gekapte boom te storten in het gemeentelijk herplantfonds.

Ga altijd de vergunning bekijken!

De vergunningen zijn op afspraak in te zien bij de afdeling vergunningen van het Stadsdeel Zuid. Ga altijd kijken, want bij de vergunning zit informatie over de reden voor de kap, maar mogelijk ook informatie die je als argument tegen de kap in kunt brengen. Je kunt een afspraak maken via het gemeentelijk informatienummer 14020 of de website van de gemeente: www.amsterdam.nl. Vermeld altijd duidelijk het adres en het dossiernummer (OLO) van de omgevingsvergunning.

Bezwaar maken

Tegen een verleende vergunning kun je als belanghebbende binnen zes weken, na de datum dat het besluit is verzonden aan de aanvrager, bezwaar maken. In de regel ben je belanghebbende als je vanuit je woning de boom kunt zien of als de boom minder dan 100 meter van je huis verwijderd is. De procedure staat hier beschreven.

Vermeld in je bezwaarschrift altijd: datum en referentienummer van het besluit, je naam, adres en telefoonnummer, de datum waarop je het bezwaarschrift schrijft en je handtekening (en handtekeningen van buren), en natuurlijk waarom je bezwaar maakt en stuur het op naar

Gemeente Amsterdam
T.a.v. Juridisch Bureau
Postbus 483
1000 AL Amsterdam.

Het bezwaarschrift wordt behandeld door een bezwaar- of hoorcommissie.

Kap tijdelijk opschorten

Het indienen van een bezwaarschrift zet het uitvoeren van de kapvergunning niet stil.
Daarvoor kun je een zogeheten Verzoek om een voorlopige voorziening aanvragen. Dit kan digitaal met Digid of per post. Dat is een spoedprocedure bij de rechter, waarmee het genomen kapbesluit tijdelijk kan worden opgeschort. Hier zijn kosten aan verbonden.

Als je het niet eens bent met de beslissing van de bezwaarcommissie, kun je in beroep gaan bij de rechtbank.

Vermoed je illegale kap?

Degene die een boom kapt, moet de kapvergunning kunnen tonen. Als je vermoedt dat een boom zonder vergunning gekapt wordt, bel dan meteen de afdeling Handhaving van de gemeente, via telefoonnummer 14020. Buiten kantooruren bel je de politie op 0900-8844. Het is belangrijk dat een handhaver of politieagent de kap ‘op heterdaad’ ziet.

Noodkap

Als er acuut gevaar dreigt dat een boom omvalt, kan de gemeente een noodkapvergunning afgeven. Dit kan ook als de besmettelijke iepen- of essentakkenziekte geconstateerd wordt. De boom zal dan zo snel mogelijk gekapt worden. In dat geval is geen bezwaar mogelijk.

Monumentale bomen

Gemeente Amsterdam heeft een lijst met monumentale bomen en een digitale kaart waarop alle bomen staan. Deze bomen mogen in beginsel niet gekapt worden. Belanghebbenden kunnen bomen voordragen voor de monumentale bomenlijst. De eigenaar moet daar wel aan mee willen werken. Er is een subsidieregeling voor onderhoud van monumentale bomen in de maak.
Bomen waarvoor een kapvergunning is aangevraagd, maar nog niet verleend, kunnen nog worden voorgedragen voor deze lijst, maar bomen waarvoor al een kapvergunning is afgegeven, kunnen niet meer worden opgenomen op de monumentale bomenlijst.
Een adviescommissie monumentale bomen beoordeelt aan de hand van criteria zoals ouderdom, conditie, beeldbepalendheid, zeldzaamheid, cultuurhistorische waarde en natuurwaarde of een boom op de lijst thuis hoort.