Ochtendexcursie in Natuurpark Spoorzicht over bosvorming
za 21 augustus 2021 - 0.00???

Jan Willem Wertwijn van de werkgroep Stadsnatuurbeheer geeft een ochtendexcursie in Natuurpark Spoorzicht over bosvorming, “Van kruidlaag tot kruinlaag”.
We verzamelen bij de bushalte Station Diemen van lijn 44 richting Bijlmer Arena, bij het treinstation Diemen (dus niet Diemen Zuid). Hier alvast een voorproefje van het verhaal:
“Zoneren is een manier van kijken, maar het ook een beleving en een ervaring van het ruimtebeslag in de natuur. Verticale zonering (knollaag, kruidlaag, struiklaag, liaanlaag, kruinlaag) en horizontale zonering (berm, zoom, mantel, binnenbos) bepalen die manier van kijken. In het hier en nu, en in het verloop van de tijd (successie). In de stad ben je van die zonering je amper bewust, omdat het beheer die verstoort.
Sociale veiligheid versus biodiversiteit
Boszoom en bosmantel worden gesnoeid om gevoelsmatig een park sociaal veiliger te maken. Daarmee verdwijnt een groot deel van de natuurwaarde, want in zoom en mantel schuilt de grootste biodiversiteit. Als zoom en mantel wel aanwezig zijn, dan lijkt het bos van buitenaf donker en onveilig. Tot je door zoom en mantel heen dringt, en in het bos onder oudere boomkruinen loopt. Eigenlijk is dat bos veel lichter dan je van buitenaf zou denken.
Berm, zoom en mantel schuiven in de tekening -zie Blaadje 19-2, blz. 12- op van rechts naar links in de tijd, en het bos (het kruinenrijk) dijt uit. Successie herkennen is belangrijk omdat ook als de leefruimte is opgebruikt, de groei en groeirichting toch doorgaat in de tijd. Beheer grijpt vaak in omdat de berm (slootkant, weg, veld) vrij moet blijven, en daardoor rukt de mantel op tot in de zoom, en vormt zo een donkere, onprettig aanvoelende muur.
Het gevoel van sociale onveiligheid ontstaat dus vanzelf in de tijd, als direct gevolg van kortzichtig beheer. En de oplossing ervan is net zo kortzichtig als de oorzaak. Uiteindelijk resteert alleen de berm (het plantsoen) als ultieme veiligheid.”
Aanmelden
Duur 2 uur. Opgeven bij natuurindiemen@gmail.com. Na opgave krijgt u de begintijd te horen.
Vertrekplaats
Bushalte Station Diemen van lijn 44 richting Bijlmer Arena, bij het treinstation Diemen (dus niet Diemen Zuid).
Contact
KNNV- Vereniging voor Veldbiologie
Aan het begin van de vorige eeuw ontstond onder een groeiend aantal Amsterdamse wetenschappers en veldbiologen de behoefte zich te organiseren. Op 26 januari 1901 nam een aantal Amsterdammers onder aanvoering van de heren H. Heukels en H.W. Heinsius en gesteund door onder anderen E. Heimans en Jac. P. Thijsse, het initiatief tot oprichting van de Natuurhistorische Vereniging Amsterdam. Het predikaat ‘Koninklijke’ kreeg de Vereniging bij het 50-jarig bestaan. Op 26 januari 2001 vierde de KNNV-afdeling Amsterdam haar 100 jarig bestaan en is daarmee de oudste veldbiologische vereniging van Nederland.
De KNNV-afdeling Amsterdam is een vrijwilligersorganisatie (zie ook de ANBI-gegevens) en telt ongeveer 300 leden (en 3 ereleden) en heeft als doelen: natuurbeleving, natuurstudie en natuurbescherming en heeft zes eigen werkgroepen.