DIY Vlindertuin online lezing

wo 27 mei 2020 - 19.30 uur

DIY Vlindertuin online lezing
Nicky Castricum in zijn vlindertuin

Nicky Castricum in zijn vlindertuin

door Nicky Castricum

Mensen houden van bloemen. Maar waarom gaat het dan toch zo slecht met onze vlinders? Blijkbaar is er meer aan de hand!’

Zoom lezing

Nicky Castricum van Mot in Mokum vertelt in deze online lezing over welke fundamenten er nodig zijn voor een goede vlindertuin; juist ook voor de kleinere tuintjes en balkons!

Je krijgt een korte introductie in de vlindersoorten en op welke nectar- en waardplanten zij zitten te wachten. Daarnaast bekijken we ook het grotere geheel, qua seizoenen, bomen en vegetatieopbouw. Zo kun je uiteindelijk zelf beoordelen of je straat of nabije park vlindervriendelijk is.

Inspiratie voor Nederlandse tuinen

Door zijn kennis te delen en de tuin als voorbeeld te laten dienen hoopt Nicky mensen te inspireren zelf ook aan de slag te gaan voor vlinders. “Het probleem lijkt soms te groot”, aldus Nicky, “als individu kun je niet de hele landbouw veranderen maar je kunt wél een handje helpen in je eigen tuin, balkon of boomtuintje.” Gelukkig zijn er al meer initiatieven in Nederland die de biodiversiteit willen vergroten en ons land weer aantrekkelijk willen maken voor insecten.

Met de vlindertuin wil Nicky mensen helpen om zelf aan de slag te gaan. “Onze cursussen maken mensen bewust van de diversiteit van vlinders en hun relatie met planten en seizoenen. Met deze kennis kun je aan de slag in je eigen tuin of buurt.” Hij heeft er ook bewust voor gekozen om mensen te laten overnachten op de tuin. Nicky: “Wie tussen de vlinders slaapt, kan niet weggaan zonder een ambassadeur te worden voor echte natuur in de stad: zonder kaalgeschoren bermen en liefde voor de beestjes!”

Mot in Mokum

Mot in Mokum bevindt zich op het terrein van NoordOogst, een landelijk terrein met duurzame ondernemers en stadslandbouw. Een bezoek of verblijf aan de vlindertuin kan dus altijd gecombineerd worden met andere inspiratievolle of smakelijke bezoeken, al dan niet georganiseerd. Denk aan imker cursussen bij de bijenhouder van Beelease, workshops voedsel roken bij de rokerij Rookt, groente oogsten of lekker eten bij Restaurant Proost & Stroop of Tuin van Eten. Voor kinderen is er zat ruimte te ravotten!

Online lezing via Zoom

Deze lezing vond online plaats via Zoom, een platform waarbij genodigden bij elkaar komen in een ‘online ruimte’.

Aanmelden

Wil je deze online lezing bijwonen? Meld je aan via onderstaand formulier voor woensdag 14.00 uur.

  • De lezing gaat door bij minimaal 20 aanmeldingen.
  • Er is plek voor maximaal 90 mensen. Meer laat Zoom niet toe.
  • Je krijgt vlak van tevoren via email een link toegestuurd met de juiste ‘Meeting ID’.
  • Voor deelname aan deze lezing vragen wij € 5, te voldoen via iDEAL bij aanmelding. *
  • NMT-pashouders krijgen 50% korting.

Heb je vragen? Mail dan naar info@NMTzuid.nl.

De lezing van Caspar Janssen (‘Van leeg balkon naar insectenparadijs’) gaan we herhalen op woensdag 3 juni. Meld je aan via het formulier onderaan de pagina.

* Wij organiseren activiteiten zoals lezingen kostendekkend. Dat betekent dat we geen winst maken op activiteiten en dat de opbrengst naar de spreker en eventuele organisatorische en administratieve kosten gaat.

Hoe werkt Zoom?

Computer: je kunt Zoom downloaden op je (privé)computer.
Een ander alternatief is om via de browser op de computer online mee te doen.

Het is nodig van tevoren een account aan te maken. Als je vragen wilt kunnen stellen, moet je een camera en microfoon op je apparatuur hebben aanstaan. Dit kun je van tevoren testen in Zoom.

Tablet of smartphone: de app voor de iPad en iPhone is gratis te downloaden via de App Store en heet Zoom Cloud Meetings. Of via Google Play voor de andere tablets en telefoons.

Je krijgt om 19.00 uur van ons een zogenaamde ‘Meeting ID‘ toegestuurd via e-mail. Daarmee krijg je direct persoonlijk toegang tot de lezing. Let op: je bent in principe zichtbaar voor de hosts en de andere deelnemers. Wil je dat niet? Schakel dan je camera uit in Zoom. Je microfoon wordt bij aanvang van de lezing door ons automatisch op stil gezet.

Aan het eind van de lezing is er de mogelijkheid om vragen te stellen. Hiervoor kun je je hand in beeld opsteken en dan zetten wij het geluid tijdelijk voor je aan. Hiervoor heb je dus wel camera en microfoon nodig!