Moestuin Tuin van Hoop – Buitenveldert

wo 18 december 2024

Moestuin Tuin van Hoop – Buitenveldert

Lilian Voshaar

Update

De tuin heeft zich heel voorspoedig ontwikkeld en ligt er prachtig bij nu in augustus 2023. In iets meer dan 3 maanden ligt hier een volwassen moestuin met veel bloemen.
Leuke tip voor een wandeling trouwens: langs de noordkant van het Gijsbrecht van Aemstelpark van Moes- en pluktuin Sijpestein 1 en 2, naar de Tuin van Hoop, Soetbloem, Egelenburg en Vlindertuin Twikkel.

wandeling langs groen

klik voor uitvergroten

Tussenstand het eerste groen komt op (23 mei).

Zondag 6 mei 2023 is begonnen met het bedekken van het gras met karton en daarbovenop een laag compost, de No-Dig methode uit de permacultuur. Dit is een beproefde methode om zonder graven van het gras af te komen. Op moestuin Sijpenstein en bij de geveltuin van Maarten Lutherkerk is dat ook toegepast.

Het idee

Samen met een kerngroep van buurtbewoners is het initiatief genomen om de buurt een stukje leuker en groener te maken. Ze willen een moestuin realiseren in Buitenveldert bij de Geervlietflat. Hiervoor maken zij aanspraak op de subsidieregeling voor bewonersinitiatieven. Dit initiatief wordt ondersteund door Natuur&Milieuteam Zuid. De subsidie is ook toegekend.

Plan is om het stukje grond in te richten als een gezamenlijke biologische moestuin met 14  strookjes voor individueel gebruik, beheerd door een kerngroep van buurtbewoners. Ze kiezen daarvoor een gezamenlijke aanpak met zoveel mogelijk biodiversiteit voor een vruchtbare grond. Daarnaast biedt het extra groen verkoeling en zorgt het voor waterberging. En als beloning voor het aangename werk, om de moestuin bij te houden, kunnen de bewoners van een oogst van lekkere, verse en gezonde groente en fruit genieten.

Ze kiezen voor het gebruik van combinatieteelt door het slim combineren van gewassen. Dit kan meerdere voordelen met zich meebrengen zoals een divers plant- en dierlijk leven in de tuin. Hierdoor worden ongedierte en andere plagen sneller op een natuurlijke wijze in evenwicht gehouden. Ook komen daarmee plantenziektes minder snel voor. Bepaalde gewassen trekken ongewenste beestjes juist aan zodat ze niet op het hoofdgewas terecht komen, of stoten ze juist af en vormen zo een afschermende wal.

De planten worden zo geplaatst dat het voetpad volledig vrij blijft en dat er geen hinder is voor de voetgangers. De moestuin krijgt ook een halfopen omheining met toegangshek, om huisdieren en spelende kinderen buiten te houden.

Zij denken dat dit initiatief bijdraagt aan een nog prettiger leefomgeving en dat het de samenhorigheid en gezelligheid bevordert in de buurt. Met een vast kernteam van zo’n 6 buurtbewoners/ buren zullen ze de tuin goed en regelmatig onderhouden. Iedereen is welkom om mee te tuinieren op het gezamenlijke stuk. Ze hebben A4tjes met zo’n 50 handtekeningen opgehaald. Hierbij kwam naar voren dat vele andere buren ook zeer enthousiast zijn. Naast het kernteam hebben deze buren dan ook aangegeven zo nu en dan te helpen en ook een strookje te willen bewerken of, indien fysiek niet mogelijk, te komen kijken.

Laat een reactie achter