Een groen perk voor de kerk

vr 15 november 2024

Een groen perk voor de kerk

Nadja Kieft

Update

Wat een verschil! Bewoners van de Dintelstraat en omstreken hebben in samenwerking met de Maarten Luther Kerk een verwaarloosd perk voor de trappen van de kerk opgeknapt en een hele nieuwe border aangelegd. Het ziet er prachtig uit.

Eindelijk de grond in!

Het gras en karton zijn mooi gecomposteerd, de plantjes mogen de grond in!  Eerst nog even met een flinke laag houtsnippers de paadjes gemaakt, zodat alle bloemen dalijk goed bereikbaar zijn.

De kweker heeft, zoals hij zelf zo mooi zei, voor ons ‘geschilderd met de planten’ en ze zo gerangschikt dat ze kwa kleur en hoogte een mooi palet vormen. We hadden hem graag zo aan de slag gezien, ware het niet dat dat om 6 uur ‘s ochtends was. Met een enthousiast team vanuit de Diaconie en omwonenden zijn we die zelfde dag (op een iets ooglijker tijdstip) met heerlijk weer aan de slag gegaan om ruim 200 planten in de grond te zetten.

Het was een flinke klus, maar met creatieve oplossingen zoals het gebruik van een schuimen speelpuzzelstuk als kniebeschermer, hebben we het in een middag geklaard. Er kwamen veel omwonenden langs, die allemaal enthousiast waren en soms even een praatje kwamen maken. En dat is nou juist waar zo’n project om gaat: verbinden door samen iets te ondernemen. De mannen van de Lutherse kerk doen daar hard hun best voor, en dat is mooi om te zien. Missie geslaagd!

Een week later kwamen de gevlochten hekwerken, die je zo kant en klaar de grond in kan steken, erg handig! Dit voorkomt dat rommel en honden de perkjes in zullen gaan. Er is een compostbak geplaatst, zo wordt het verlies van waardevolle grondstoffen voorkomen. Binnenkort volgt ook een regenton, niet alleen voorkom je hiermee het gebruik van drinkwater voor de planten, het helpt ook bij het probleem van waterberging in de stad. Hierdoor is het project extra duurzaam, petje af!

De planten

De planten zijn allemaal biologisch gekweekt, inheems, en nectarrijk zodat ze gezond zijn voor ons, de bodem en de insecten. Het zijn meerjarige planten, die met het jaar groter zullen worden en zo de hele bodem bedekken. Iets om naar uit te kijken!

Het idee

Het verwaarloosde perk

Direct voor de statige trap-entree van de Maarten Luther Kerk is een gemeentelijk groenperk. Er staan twee struiken in, en verder eigenlijk alleen maar onkruid (en dan niet van het ‘leuke’ soort). Omwonenden hebben in samenwerking met de beheerder van de kerk het initiatief genomen om van dit saaie verwaarloosde perk, een schitterend stukje groen te gaan maken.

Daarnaast is het idee ontstaan om een schaduwtuin te maken aan de noordzijde van de kerk. Dat wordt een lange strook groen, van 14 meter lang en zo’n 50 breed, met schaduwminnende soorten.

De eerste stappen

We zijn begonnen! De eerste stap is gezet. Eind november hebben we met z’n allen de eerste contouren van de schaduwstrook gecreëerd. We hebben dit gedaan middels ‘sheet-mulchen’, een techniek waarbij je (ongebleekt) karton gebruikt om gras om te toveren in vruchtbare teeltaarde. Op deze laag karton, leg je een laag tuinaarde van 10 cm. Zo verstikt en composteert het gras onder het karton, terwijl het karton zelf langzaam ook composteert. Na een paar maanden is het karton verdwenen, de tuinaarde een beetje ingeklonken, en houd je een prachtig zaai- of plantbed over.

Daarnaast is er flink gesnoeid in de Viburnum, zodat er straks meer licht het perk in komt.

 

Meedoen?

De planten staan er mooi bij, maar dat betekent niet dat het werk nu klaar is. Het onderhoud in de komende jaren is net zo belangrijk. Vind je het leuk om voor een keer (of vaker) samen met andere  buurtbewoners te wieden, schoffelen, gieteren of er gewoon eens bij zijn om de harde werkers aan te moedigen? Neem contact op met Arjan Zwagerman van de Lutherse Diaconie, via a.zwagerman@diaconie.com.

 

Laat een reactie achter