2e sessie onderzoek naar de zelfwerkende geveltuin

za 24 juni 2017 - 10.00-12.00 uur

2e sessie onderzoek naar de zelfwerkende geveltuin

De eerste 8 geveltuinen zijn op 26 mei aangelegd. De volgende tuinierders bij dit geveltuinonderzoek naar de zelfwerkende tuin krijgen instructie en materialen op zaterdag 24 juni.

We starten met een halfuurtje instructie en uitleg van het onderzoek, daarna gaan we heel praktisch in een geveltuin laten zien hoe je dat goed voorbereid en het assortiment zon of halfschaduw het beste kunt planten. Indien nodig gaan er helpers mee met de deelnemers om ter plekke bij hun geveltuin evt. te helpen en advies te geven. De ochtend eindigt met dat iedereen een geveltuin heeft met dezelfde planten en hetzelfde uitgangspunt. Dan begint het pas echt.

De variabelen bij het geveltuinonderzoek

  • in grondvoorbereiding (standaard aanlegdiepte of dubbele diepte)
  • in voeding (wormencompost of niet)
  • in water geven (kraan-  of regenwater)
  • We werken samen met een lokale (wormen)compostleverancier en een biologische tuinaarde met compostleverancier.
  • In een aantal geveltuinen plaatsen we een regenton met druppelslang. Daarvoor heb je wel een regenpijp nodig en toestemming van eigenaar om er een gat in te boren.
  • Een hekje rond de deelnemende geveltuinen is nog in de maak. Wil je helpen? Bel met Lilian 06 20 539 534

Wat werkt, dat willen we weten!

We hebben samenwerking gezocht met onderzoekers van diverse scholen en instituten. Zo willen we de kwaliteit van het onderzoek verhogen.

Het eindresultaat

In het najaar trekken we samen met de deelnemers en de onderzoekers conclusies. Wat kunnen we toekomstige geveltuinierders aanraden qua aanpak. Wel of geen compost, wel een regenton of niet, helpt een hekje, wat is belangrijk qua voorbereiding.
Het totaal aan informatie komt in een verslag en kan dienen als handleiding voor andere geveltuinierders.

Deelnemende geveltuinen staan hier