Help de Gierzwaluw aan een huis

Help de Gierzwaluw aan een huis

Bijna Klaar, maar nog niet helemaal!

We zijn al een heel eind op weg. Er hangen nu 106 kasten na twee hangperiodes. De laatste loodjes zijn in zicht. In augustus 2022 gaan we de laatste 44 kasten ophangen. Heb je nog suggesties of wil je zelf een kast aan je gevel laat het dan even weten via Tijn@NMTzuid.nl.

150 nestkasten in de De Pijp en Rivierenbuurt

Door onderhoud en renovatie zijn in De Pijp en de Rivierenbuurt veel nestplekken voor gierzwaluwen verdwenen. Het monitoringsproject van de gemeente laat zien dat de populaties achteruit gaat in deze buurten (www/maps.amsterdam.nl/vogels). Aanbieden van nieuwe nestgelegenheid kan deze trend omkeren.

We gaan ze samen met de Gierzwaluwwerkgroep Amsterdam helpen door 150 nestkasten in de buurt van bestaande kolonies op te hangen.  Plaatsen van nestkasten is maatwerk en wordt begeleid door een ervaren ecoloog. Dit kan iemand van de Gierzwaluwwerkgroep zijn of een andere ecoloog met specifieke ervaring met plaatsen van nestkasten voor gierzwaluwen.

logo werkgroep

Gierzwaluwen zijn holenbroeders en broeden in de gebouwen. Ze bouwen geen nest, maar gebruiken bestaande holtes onder dakpannen en dakgoten. We willen nestkasten plaatsen ter ondersteuning bij renovatieprojecten, maar ook pro-actief nestkasten plaatsen om kolonies te ondersteunen voor de toekomst.

Waar kan een nestkast?

bestaande nestplekken gierzwaluwen. Klik voor uitvergroting

  • Nestkast hangt in de schaduw, liefst gericht op noord of oost, of geheel in de schaduw van een overstek.
  • Een vrije uitvliegroute van min. 3 m onder de opening van het nest en min. 1 meter breed.
  • Geen belemmerende elementen in de in- en uitvliegroute zoals bomen.

Planning

  • Mei 2022: Eerste hangdag gehad met Gert
  • Juni 2022: Tweede hangperiode gehad met Gert, Henk en Gerard
  • Augustus 2022: Derde hangperiode laatste 44 kasten!

 


replies are closed