Groene Gevels onderscheidingen 2019

Groene Gevels onderscheidingen 2019

Afgelopen vrijdag 7 februari heeft de verkiezing plaatsgevonden van de Fraaiste Groene Gevels van 2019. Deze verkiezing werd voor de derde keer gehouden om het belang van verticaal stadsgroen te laten zien. In de versteende wijken is er vaak geen plaats voor extra plantsoenen. Dus dan maar de hoogte in!

Stadsecoloog Geert Timmermans liet ons zien waarom groene gevels zo belangrijk zijn voor de stad. Vele mooie voorbeelden kwamen langs o.a. pionier Patrick Blanc.

Nominaties

Ruim dertig groene gevels uit de hele stad waren genomineerd door buurtbewoners, politici en vrijwilligers van NMTzuid. Op vrijdagmiddag kwam de jury bij elkaar om aan de hand van drie thema’s onderscheidingen toe te kennen. Voor het thema biodiversiteit, fraaiste groen gevel en samen vergroenen zijn de onderscheidingen uitgereikt aan:

Biodiversiteit in de Meeuwenlaan

De Vogelbuurt doet haar naam eer aan! In deze prachtige groene gevelbeplanting wonen tientallen mussen en vele andere beestjes. Stadsecoloog Geert Timmermans reikte de onderscheiding uit aan Sophie en Saskia van de VVE Meeuwenlaan. Kijk hier voor het filmpje mussen in de Meeuwenlaan waarmee de gevel is genomineerd.

De fraaiste groene gevel: Pretoriusstraat

Een uitzonderlijk fraaie blauwe regen tot helemaal bovenaan, alleen deze is wit! Uitgereikt door Dagelijks Bestuurslid Rocco Piers (Stadsdeel Zuid) aan de voordrager én maker van de foto, Saskia. De bewoner zelf was er niet. De onderscheiding gaan we samen met Rocco overhandigen.

 

Samen vergroenen: Woestduinstraat

Hier hebben de bewoners samen de gevel vergroend met een passiebloem. Die doet het hier goed en blijft zelfs vaak groen in de winter. Dat toont weer aan dat het klimaat veranderd. Dit exemplaar hangt vol met vruchten (wel eetbaar maar weinig smaak) en is eigenlijk dus een voorbeeld van verticale stadslandbouw. Uitgereikt door Johnas van Lammeren (PvdD), maar helaas was de bewoner niet aanwezig. Die gaan we ze brengen.

Publieksprijs

Alle aanwezigen hadden zelf nog een stem uitgebracht voor de publieksprijs. De meeste stemmen gingen naar de Uiterwaardenstraat met een prachtige passiebloembegroeiing. Ooit aankomen waaien en gekoesterd door Ineke.

 

Was jouw gevel een van de genomineerden en wil je de foto wel hebben, kom bij ons langs. NMTzuid, Tweede van der Helststraat 66, 1072 PG Amsterdam. 020-400 45 03


replies are closed