Onderscheiding Fraaie Groene Gevels in Amsterdam Zuid
Op vrijdag 1 december 2017 heeft een jury bestaande uit Marijn Bosman (raadslid D66), Jasper Groen (raadslid GroenLinks) en Stadsecoloog Geert Timmermans bekend gemaakt welke van de veertig genomineerde gevels uitgekozen zijn tot fraaiste groene gevels van Amsterdam Zuid.
Deze gevels zijn voorgedragen door buurtbewoners en op de foto gezet door Maarten Wesselink. Bewoners van drie geveladressen ontvingen een oorkonde en een cadeau uit handen van de jury. ‘Ze zijn allemaal heel mooi. Een keuze maken was ontzettend moeilijk,’ aldus Marijn Bosman.
-
- Een overzicht van alle genomineerde groene gevels staat hier fotoalbum
- Een fotoverslag van die middag/avond is hier te zien: fotoverslag 1 december.
- De A3 kleurenfoto’s van winnende en genomineerde gevels kunnen worden opgehaald bij NMTzuid, Gerard Doustraat 133. Bel of mail even voor een afspraak met Lilian 06 20 539 534.
Groene gevels: mooi en gezond
Stadsecoloog Geert Timmermans leidde de avond in met een verhaal over het belang van gevelbeplanting voor een stad en haar inwoners. De aanwezigheid van verticaal groen heeft een positief effect op onze gezondheid, de biodiversiteit en het klimaat. Het zorgt voor CO2-reductie, isolatie en de absorptie van geluid, water en fijnstof. ‘En het is ook gewoon erg mooi om naar te kijken,’ zei Geert Timmermans terecht. ‘Ook is het heel belangrijk voor dieren. Zo is bloeiende klimop in het najaar een waar tankstation voor vlinders en bijen. En het boomblauwtje legt er haar eitjes op.’
Fraaiste gevels
De drie uitverkoren gevels vielen op door verschillende eigenschappen.
De bessen van de vuurdoorn op de Stadionweg vormen in het najaar een bron van voedsel voor vogels, in het voorjaar trekken de bloemen veel insecten. Ook wordt er in genesteld.
De twee gevels op de Pieter Lastmankade zijn begroeid met meerdere planten. Op beide pronkt in de herfst de knalrode wingerd. Het ene pand combineert dit met een klimop. ‘We hebben variatie aangebracht en vonden dat de klimop niet kon ontbreken,’ legde Jasper Groen uit.
Op het andere pand op de Pieter Lastmankade groeit naast wingerd de bruidssluier en blauwe regen. ‘Die mix geeft het hele jaar door een heel mooi beeld,’ aldus Geert Timmermans.
Vervolgens overhandigd Lilian van NMTzuid het eerste exemplaar van het Groene-Gevelfotoboek aan vrijwilliger/fotograaf Maarten Wesselink als dank voor zijn prachtige foto’s.
Publieksprijs
De bezoekers van de tentoonstelling hebben ook een gevel uitverkozen. Deze publieksprijs ging naar een gevel die door één bewoner is aangelegd en wordt onderhouden, in de Eerste Jan van der Heijdenstraat, hoek Hercules Seghersstraat.
In 2018 de hele stad!
Natuur&Milieuteam Zuid organiseert de Verkiezing Groene Gevel om aandacht te vestigen op alle positieve aspecten van verticaal groen en zo de vergroening van gevels te stimuleren.
‘Wat ik hoop,’ zei Jasper Groen, ‘is dat we deze competitie volgend jaar houden in heel Amsterdam!’
Daar geven we graag gehoor aan: in 2018 komt een nieuwe verkiezing, voor de hele stad. Met deze keer ook kansen voor bloeiende blauwe regens, vuurrode trompetklimmers en ander fraai gevelgroen.
Aanmelden kan nu al via onderstaand formulier.
ps
mijn vorige bericht liever niet plaatsen omdat mijn naam erin staat, maar zou heel fijn zijn als jullie hem willen doorsturen.
dank en groet
Vraag het aan de WUR Wageningen University Research. Of aan woningcorporatie Samenwerking, die al heel lang wilde wingerds op de gevels van het Harmoniehof zelf bijhouden.
Kan je vraag helaas niet doorsturen.
Met vriendelijke groet,
Lilian Voshaar