Inspraak 2 november gecombineerde raadscommissie
Geacht College, geachte Raadscommissieleden,
Natuur&MilieuteamZuid, het NMT, is essentieel voor een leefbaar en sociaal Amsterdam Zuid.
Ik spreek in namens ruim 45 bewoners uit de Rivierenbuurt. Het is alleen al aan het NMT te danken dat ik al deze mensen nu ken.
We werken aan een bewonersinitiatief voor het opknappen van onze Amstelkade. Denk aan planten, straatmeubilair, verlichting. Met coaching van het NMTZ doen wij als bewoners alles zelf. We trommelen de mensen op, bepalen wat we willen en maken een begroting die we bij de gemeente indienen. Het NMTZ is essentieel geweest in het meedenken, opzetten en bijsturen van onze bijeenkomsten.
Ons project is 1 van de ruim 70 medebeheerprojecten die het NMT momenteel begeleid. Als bij ál die 70 projecten nét zoveel mensen betrokken zijn als bij ons, dan zit je al gauw aan 3000 man, alleen al in Zuid. 3000 mensen die betrokken zijn bij hun buurt, vrijwillig iets willen doen aan het verbeteren van de leefbaarheid in hun omgeving.
Bij het niet toekennen van een nieuw werkbudget voor het NMT gaan deze 70 projecten weg én raakt het bindmiddel van al deze mensen verloren.
Wat er verder verloren gaat als het NMT stopt:
– Het opleiden van tientallen natuurgidsen. Zij verzorgen rondleidingen in diverse parken, zoals op de koeienweide achter in het Vondelpark; een van de weinig beschermde natuurgebieden die Amsterdam nog heeft. De afgelopen vijf jaar hebben ruim 1000 mensen en diverse schoolklassen daar een natuur-educatieve rondleiding gehad.
– Denk aan Medebeheerinitiatieven, zoals in het Sarphati- en Vondelpark, waar het NMT vrijwilligers heeft gevonden die de parken af en toe nalopen op zwerfvuil én die een extra oogje in het zeil houden.
– De Geveltuintjes! Zonder het NMTeam Zuid zou het hele begrip ‘geveltuintjes’ überhaupt niet eens bestaan! Het team zorgde er namelijk voor dat burgers, die destijds clandestien hun stoeptegels uit de grond wipten voor een tuintje, dit uiteindelijk ‘legaal’ konden doen. Het geveltuinenbeleid dat de gemeente nu heeft, is door het NMT is aangejaagd.
– Denk aan de beschermde diersoorten in de stad
Ooit van de Gierzwaluw gehoord? Toch zeker wel van de huismus. Het bestaan van beide diersoorten in Amsterdam staat op de tocht en het NMT probeert door voorlichting deze dieren te beschermen.
En wat ook verdwijnt: het opzetten van buurtmoestuinen, of de Bomenridderclub, die de noodzaak van bomenkap in de stad tot de laatste snik betwist. De lijst is eindeloos: neem bijvoorbeeld de aanleg van ruim 200 watertuinen aan de Boerenwetering die al 20 jaar worden onderhouden door vrijwilligers. Inderdaad, 20 jaar, dit komt omdat het NMTZuid al ruim 23 jaar bestaat…
Nu, bent u als raadsleden, als gekozen vertegenwoordiging van de Amsterdammer, in het vermogen deze 23 jaar te verdubbelen. Het NMTZ is broodnodig. Voor educatie, de kinderen, sociale cohesie en een groene en fijne stad om in te leven. Daarom hopen wij op een wijs besluit met perspectief.
Gertjan Bennink
Bewonersinitiatief Fleurige Amstelkade
Ja Gertjan, je hebt een punt.
Ik ben een van diegenen die eertijds geveltuinen aanlegde in de Balistraat, een stuk of zes, al of niet met hulp van buren.
wow wat een indrukwekkend briljant betoog! Super bedankt Gert-Jan hiervoor.
Stadsdeel zuid D66 VVD etc zijn voor het volbouwen en dus euro,s ik heb het al opgegeven om te vechten voor gezondheid en een groene stad. hoop dat jullie het niet opgeven en wens jullie alle wijsheid en kracht toe om door te vechten voor een groene en gezonde stad.