Inspraakreacties woensdag 12 oktober 2016

Inspraakreacties woensdag 12 oktober 2016

Geachte leden van de Raadscommissie,

U buigt zich over de voorgesteld begroting.

Ik ben al jaren als bewoner van De Pijp en Amsterdammer betrokken bij bewonersparticipatie. Ik ben wegens vakantie verhinderd, anders zou ik hier staan.

U vertegenwoordigt ons.

Wij Amsterdammers zijn ‘lastige’ mensen in die zin dat wij ons bemoeien met alles wat er in onze stad gebeurt.

Het bestuur weet dat en heeft het belang van burgerparticipatie ingezien

  • door stadsdelen in te voeren én
  • teams als Natuur&Milieuteam Zuid te faciliteren.

Het is dankzij inzet van Natuur & Milieuteam Zuid dat veel projecten zijn geslaagd.

Dankzij dat team is De Pijp verrijkt met geveltuintjes, waardoor de buurt in waarde is gestegen – dat zie je terug in de huizenprijzen.
Nu dreigt het Natuur&Milieuteam Zuid, dat ons vertegenwoordigd, te moeten wijken, omdat er geen geld meer voor is. Dan verdwijnt ook het wijkcentrum.

Ik geef u in overweging de begroting op dit punt aan te passen, want ik voorzie een toename van kosten.

Verdwijnen wijkteams, dan

  • komen Amsterdammers weer zelf allemaal inspreken
    • dat kost meer tijd en geld dan bezuinigen oplevert
    • maakt besturen minder efficiënt
    • leidt tot meer conflicten

Ik hoop dat de VVD nog eens goed nadenkt over de kosten, ik zie geen winst.

Ik hoop dat D’66 inziet hoe belangrijk dit is voor directe democratie is.

Behoudt het Natuur & Milieuteam.

Dank voor uw aandacht,

Joost van Bennekom
advocaat bestuurs- en strafrecht in Amsterdam

 

Geachte raadsleden van de gemeente Amsterdam,

Het plan om Natuur & Milieuteam Zuid weg te bezuinigen m.i.v. 2018 is te vergelijken met het omhakken van een vitale boom! En dat laat een Amsterdammer niet zo maar over zijn kant gaan! Amsterdammers zijn trots op hun groene stad met veel bomen en groen. Ook de gemeente maakt goede sier met haar (inter)nationale profilering als ‘groene stad’. Daarbij past een vitale club als Natuur & Milieuteam Zuid in plaats van deze weg te bezuinigen. Nu het centrum overvol dreigt te worden is het des te belangrijker om het groen te koesteren en een groene en duurzame stad te behouden.

69 groene buurtprojecten, 1600 vrijwilligers en duizenden bewoners die zich inzetten voor groen en duurzaamheid worden keihard getroffen. Bewoners, samen met het zeer goed lopende NMT Zuid dragen bij aan een groene en vitale leefomgeving. Van wilde planten voor de bijen, geveltuinen aanleggen, buurtmoestuinen, de prachtige Koeienweide in het Vondelpark en nog zo veel meer mooie projecten.

Eigenlijk behaalt de gemeente met een lage investering een hoog rendement! Dan zou het toch niet slim zijn om de bloeiende Natuur&MilieuTeam Zuid ‘boom’ zodanig te snoeien dat zij afsterft? En dat die prachtige groene initiatieven doodbloeden?

Verloederde plekken worden vaak groene pareltjes door de samenwerking van NMT Zuid en bewoners. Die meerwaarde is nauwelijks in geld uit te drukken!

Uit een rapport van KPMG (verricht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) blijkt dat de aanleg van meer groen in stedelijke gebieden een besparing kan opleveren van 65 miljoen op het budget voor volksgezondheid. Meer groen kan er voor zorgen dat werknemers zich minder vaak ziek melden. Kinderen hebben minder last van obesitas als zij kunnen spelen in het groen. Kortom het aanwezige groen moeten we KOESTEREN! Al dat werk dat verricht belangeloos wordt gedaan door vrijwilligers is zeer waardevol. Eigenlijk zou op basis van dit rapport juist GEINVESTEERD moeten worden in groen en al helemaal niet bezuinigd!

Onderstaand de link naar het rapport ‘Groen, gezond en productief’. Dit bevat een verkenning van kosten en baten van natuur voor gezondheid op basis van twee wetenschappelijke studies. Opvallend in deze studie is dat natuur naast verlaging van ziektekosten een aanzienlijke verlaging betekent voor vermeden arbeidskosten. Bezuinigen op een groene enthousiaste club als Natuur& Milieuteam Zuid is als de kip met de gouden eieren slachten! Ik verzoek u dan ook het voorstel tot bezuinigen in te trekken.

Met vriendelijke groet,

Marja Brekeveld

Rapport Groen, gezond en productief

 

Afwentelen begrotingstekort op Stadsdelen, redt NMTZuid

Beste leden van de raadscommissie,

Het is natuurlijk sowieso kwalijk, dat begrotingstekorten, ontstaan bij enkele stadsdelen of de centrale stad worden afgewenteld op de overige stadsdeelcommissies.
En zeker, als dat dan uit het uitvoeringsbudget voor al – aan de kiezer toegezegde – taken moet komen.
Als het snoeien wordt, om de stenen in het vlees van de mensen (burgers, kiezers) voel ik me democratisch meer dan een beetje buitenspel gezet.
Waar Zuid ook nog op bezuinigd, uiteindelijk zal het toch altijd ten koste van de participatie, ondersteuning van vrijwilligers bij maatschappelijk buitengewoon noodzakelijke taken gaan.

De grootste klap in Zuid zou vallen door het stopzetten van de subsidie voor het Natuur&Milieuteam Zuid. Ik ga hier niet in herhaling vallen van de inspraak, die zat als bijlage bij de brief aan de wethouder (daarvan kon u kennis nemen, mits u dat wilde en belangrijk genoeg vond).

Ik kan alleen aangeven, wat Natuur&MilieuTeam Zuid voor ons in het algemeen en voor mij in het bijzonder betekent.

NMTZuid heeft niet alleen aan de wieg gestaan van talloze groene projecten (de watertuinen in de boerenwetering, diverse buurttuin en –moestuinprojecten, zoals Zuiderkruid), organiseert de geveltuinendag, Natuur- en Milieumarkten etc., maar NMT helpt ook bij het opzetten van projecten en ondersteunt particulieren op het gebied van recycling (repair-café), waterbesparing (regentonnen), energiebesparing en alternatieve energiebronnen ( zonnepanelen).

Het bestuur/de politiek maakt wel eens de fout om te denken, dat de vrijwilligers het óf wel helemaal zelf zouden kunnen, óf maar moeten aankloppen bij de gemeente.
Helaas, ik weet niet of één van u wel eens een subsidieaanvraag heeft probeert in te dienen? Ik ben drs., milieukundige Biologe, maar mij breekt wel eens het zweet uit. Het lijkt vaak alsof die formulieren zijn ontworpen om mensen zo veel mogelijk te demotiveren! 23 pagina’s zijn géén uitzondering. Veel vrijwilligers zijn niet alleen bij één organisatie/project betrokken, en we moeten ook nog eens zelf werken voor ons geld.

Twee, drie dagen fulltime (of meer) voor een subsidieaanvraag, overdag overleggen met ambtenaren, dat trekken we niet op lange termijn. NMTZuid weet de weg, of weet ‘m te vinden en te banen en haalt veel (ambtelijke) obstakels voor ons weg.

Vrijwilligers (of het nou de ouderenzorg, NMT werk, buurtwerk of jeugdwerk betreft) kán niet zonder professionele ondersteuning. Vrijwilligerswerk houdt deze stad sociaal, groen en leefbaar voor alle Amsterdammers, ongeacht leeftijd, herkomst of geslacht.

Samen houden we Amsterdam mooi, groen en sociaal!!!!

Met vriendelijke groet,
Katja Sienknecht, kiezer, burger en vrijwilliger

 

Goedenavond,

De stadsdelen moeten bezuinigen en zien zich gedwongen om te snijden in allerlei sociale structuren zoals het wegbezuinigen van het Natuur&Milieuteam van Stadsdeel Zuid.

Ik ben vrijwilliger bij de Watertuinen van de Boerenwetering.
Elke 1e zaterdag van de maand ga ik met een aantal andere vrijwilligers het water op om plastic afval en wat er verder maar aan afval ronddobbert, op te ruimen.
De watertuinen zijn iedere zomer weer een lust voor het oog, en vele watervogels vinden er plaats voor hun nesten. Behalve de vogels genieten ook de mensen er van. Bijvoorbeeld ook toeristen.
Hoe vaak ben ik niet aangesproken door toeristen die zich afvroegen wat we aan het doen waren. Foto’s van ons namen. Mensen die een duim omhoog steken als ze ons aan het werk zien.

Ja, de watertuinen worden gewaardeerd en het is dankbaar werk hoewel we vooral de zooi opruimen.
Gelukkig hebben wij ondersteuning van het Natuur&Milieuteam. Voor de wat ingewikkeldere kwesties. Zoals de nieuwe tuintjes die aangelegd moeten worden. Onderhandelingen met Smidje, het rondvaartbedrijf. Een bootje dat gestolen was. Anna helpt ons dan op weg en heeft de contacten.
Nog een voorbeeld: elk jaar presenteren wij onszelf op de natuur- en milieumarkt. Maar, die is er straks ook niet meer?!
Die markt in het Sarphatipark waar ik de halve buurt altijd tegenkwam . Die jongens die met die bakfietsen vol aarde reden om nieuwe geveltuintjes aan te leggen. En tegenwoordig ook boomtuintjes. Het maakte de buurt groener en gezelliger. In deze tijd vol individualisering is dit een must. Het versterkt namelijk sociale structuren en de buurtcohesie. Samen met je buurman of buurvrouw zo’n tuintje beheren. Nieuwe plantjes kopen. Onderschat u alstublieft de kracht daarvan niet.
Pas als je mensen uit je buurt kent, voelt je je onderdeel van je buurt. Ben je bereid iets voor je buurt te doen. Kun je zeggen: dit is mijn thuis.
Want uiteindelijk zit er heel veel organisatie achter de geveltuintjes en de watertuintjes: namelijk het Natuur&Milieuteam.

Stelt u zich nou eens voor dat die ondersteuning weg valt.
Even terug naar de watertuinen. De eerste paar maanden zal het nog wel lukken.
Maar dan…het gaat er in sluipen. Het gaat wringen.
Vragen die niet beantwoord zullen worden. Materiaal dat niet meer vervangen zal worden. Wie gaat het regelen, wie gaat het betalen? Oude tuintjes eruit, nieuwe erin? Een gestolen bootje? Wie gaat het regelen? Want de ondersteuning is er dan niet meer.
Ook alle contacten met mensen uit stadsdeel Zuid gaan wegvallen.
Vrijwilligers zijn niet in staat om dit gat op te vullen.
Het resultaat is te voorspellen:
Een vrijwilligersgroep die het niet meer zal trekken.
Verwaarloosde watertuinen.
En niet alleen de watertuinen maar al het groen van al die projecten zal afnemen.
Er zou een Natuur&Milieuteam voor de hele stad moeten komen. Want groen in de stad is een must.
Dat wil ik aanbevelen. Dank u wel.

Juul

 

Geachte aanwezigen,

Ik ben Pia Kemper,één van de vrijwilligers die de tuin op de Schinkelhavenkade onderhoudt.

We worden gesteund door Natuur&Milieuteam Zuid,die ons vanaf de eerste opzet van de tuin begeleidt.

In de begroting wordt gesproken over een voorgenomen bezuiniging van 14 miljoen eu op de stadsdelen.

Deze voorgenomen bezuiniging treft rechtstreeks de bewoners in de wijken,die net als wij participeren in vrijwilligersprojecten.

Deze projecten worden tot nu toe ondersteund door deskundige teams,zoals NMT-Zuid,die ervaring hebben en een netwerk hebben opgebouwd.

Een dergelijk team helpt bij het opzetten van nieuwe projecten, ze leggen contacten met mogelijk nieuwe vrijwilligers, ze helpen om de juiste ambtenaar te benaderen op kritieke momenten, ze helpen met fondswerving, ze bieden cursussen aan om de deskundigheid te verhogen of om onderlinge communicatie te bevorderen.

Wij, inwoners van deze gemeente,worden gestimuleerd om te participeren ,maar de noodzakelijke ondersteuning hiervoor ,gaat ons onthouden worden als de subsidie van de begeleidende teams wordt ingetrokken vanwege de voorgenomen bezuinigingen.

Hierdoor zullen veel bloeiende vrijwilligersprojecten,die zijn opgezet t.b.v. medestadsgenoten verloren gaan.

De bezuiniging op de stadsdelen moet van tafel.

Pia Kemper


Laat een reactie achter