Op safari in je eigen buurt
Natuur&Milieuteam Zuid en IVN gids Arend Wakker gingen afgelopen zaterdag op stap met een tiental mensen die wonen in de Niersstraat, de Krammerstraat, de Churchhillaan en de Peelstraat en andere straten in deze hoek van de Rivierenbuurt. De wandeling was een initiatief van buurtbewoner Albert van Woerden en begon in het speeltuintje aan de Europaplein. Ondanks de kou, waren de eerste tekens van de lente te zien voor wie er oog voor had. Zoals de vele wormengaten in het gras. De eerste groene ideeën borrelden gelijk op. Waarom zoveel steen op dit plein? Als je de hekken even anders zet, zou je bijvoorbeeld het speeltuin ook groener kunnen inrichten. Tussen de platanen is er nu saai gras. Ruimte zat voor een leuk bijvriendelijke bloemenperk. Brigitta vertelde dat ze mensen zoekt die met haar bijvriendelijke geveltuinactie willen organiseren half mei in deze wijk. Aukje sloot daarbij aan dat ze graag op de Churchilllaan meer bijenbloemen zou willen zien. Aukje vertelt dat ze graag op de Churchilllaan aan de slag zou willen met bijenplanten in gevel- en boomtuinen. Ze blogt over het Sarphatipark sindskort.
Onze volgende bestemming was Zuiderkruid. Daar zijn zestig prachtig tijdelijke moestuintjes. Wat kleinschaliger maar ook eetbaar zijn de moestuinbakken aan de Baroniestraat waar we langskwamen. Volgens Arend zijn brandnetels een lekkernij, maar met gebruiksaanwijzing. Als je de stekels naar binnenvouwt, kun je ze gewoon rauw opsnoepen! Pauline Wesselink wist te vertellen dat de flats hier niet zo lang geleden tot gemeentelijk monument zijn uitgeroepen omdat ze typerend zijn voor de bouw na de tweede wereldoorlog. Wie meer wil lezen over de Mirandabuurt, kan op haar blog terecht. Heel anders dan de overkant van de President Kennedylaan waar volgens het plan van Berlage is gebouwd.
Nog een teken van lente, magnoliabomen met dikke harige knoppen in menig voortuin. En wist je dat als je schelpen in je tuin vind ze opgehoogd zijn met zeezand, anders komt het waarschijnlijk uit het Gooi.
Het verhaal van de Anna Pawlowna boom was ook voor velen een ontdekking. Deze boom komt oorspronkelijk uit China waar men ze plantte voor de deur van huizen met een huwbare dochter. Als de dochter ging trouwen werd de boom omgehaakt om gebruiksvoorwerpen voor het nieuwe huishouden te maken. De boom kwam in Europa terecht omdat de peulen als verpakkingsmateriaal werd gebruikt voor porselein.
Achter de Rivierenflat ontdekten we nog een stuk groen die mensen graag onder handen wilden nemen. Voor moestuinbakken en bijvriendelijker beplanting bijvoorbeeld.
[…] Voor een verslag zie: Op safari in je eigen buurt […]