Repair Café: Weggooien, mooi niet!

Wat doe je met een kapotte citruspers, broodrooster of cd-speler? Weggooien, want een nieuwe is vaak goedkoper dan laten repareren. Dat is zonde, niet alleen van het geld, maar ook van de (onnodige) belasting van het milieu. Daarom komt een groepje handige vrijwilligers maandelijks bijeen in het Repair Café om kapotte spullen van buurtbewoners te repareren.

Door kapotte spullen te laten repareren, bespaar je niet alleen geld, maar ook kostbare grondstoffen. Ook beperk je zo de CO2-uitstoot: door oude spullen langer te gebruiken, is er minder energie nodig voor het maken van nieuwe producten én voor de vernietiging van oude spullen. En of je kapotte artikel nu gemaakt kan worden of niet: je weet na uw bezoek in ieder geval waar je aan toe bent: het mag terug naar de fabrikant, is ‘overleden’ of wordt door jou – samen met deskundige vrijwillige buren – gemaakt. Zo leer je nog eens wat én je leert – op een informele manier – je buren kennen.

Waar in Zuid?

Natuur&Milieuteam Zuid organiseert al zes jaar een Repair Café in De Pijp, maar er zijn ook Repair Cafés in Buitenveldert, de Harmoniebuurt en in de Rivierenbuurt:

Repair Café Buitenveldert

Je bent elke tweede zaterdag van de maand van 13.00 tot 16.00 uur welkom met je kapotte spullen in het café van het Huis van de Wijk Buitenveldert, A.J. Ernststraat 112.
Ook als je geen kapotte spullen hebt, ben je van harte welkom voor een praatje of een goed reparatie-advies en een drankje aan de bar.
Actuele data en tijden vind je op: repaircafe.org/locations/repair-cafe-amsterdam-buitenveldert/
Handige vrijwilligers gezocht
Het Wijkontmoetingscentrum Buitenveldert (WOCB) zoekt nog vrijwilligers met ten minste één rechterhand die het leuk vinden om een apparaat open te schroeven of die handig zijn met de naaimachine. Herken je je daarin? Neem dan contact op met: repaircafebuitenveldert@gmail.com of bel met het WOCB: 020-644 99 36.

Repair Café Rivierenbuurt

Ieder maandag is er van 11.00 tot 13.00 uur een Repair Café in de buurtkamer van Dynamo, Rijnstraat 115.
Voor informatie stuur een mail naar Repair Café Rivierenbuurt of bel 06- 479 46 111 of (020) 462 84 84. Actuele data en tijden vind je op: repaircafe.org/locations/repair-cafe-amsterdam-rivierenbuurt/

 Repair Café Harmoniebuurt

Elke EERSTE maandag van de maand (tenzij dat een officiële feestdag is, dan de tweede) en vindt plaats in De Nieuwe Coenen, J.M. Coenenstraat 6 van 10.00-12.00 uur. Meer informatie over welke reparaties er mogelijk zijn hier.

 Repair Café De Pijp

In de Amsterdamse Pijp vind op laatste zondag van de maand (behalve in juli en december) tussen 12 en 16 uur een Repair Café plaats.
Je kunt kleding, apparaten e.d. ter reparatie langsbrengen op de locatie van de Voedselbank: Lutmastraat 61A.
Meer weten? Stuur een mail naar anna@nmtzuid.nl of bel met Natuur&MilieuteamZuid op 06-20539406.

Computer Repair Café
Voor de reparatie van computers is specifieke kennis en deskundigheid nodig. Daarom is er voor computerapparatuur en software een speciaal Computer Repair Café, met daarvoor deskundige mensen en materialen op de tweede dinsdag van de maand tussen 19.30 en 21.30 uur op de locatie Voedselbank, Lutmastraat 61A. Meld je klus aan bij Anna@NMTzuid.nl

Reparateurs en andere vrijwilligers gezocht

Ook het Repair Café in De Pijp krijgt steeds meer bezoekers, dus zijn er ook meer vrijwilligers nodig. Naast reparateurs voor apparaten, meubilair, computers en kleding, zoeken we ook helpers die de mensen ontvangen en zorgen dat ze bij de juiste reparateur terechtkomen. Mensen die helpen om alles klaar te zetten, die voor de koffie zorgen en helpen met opruimen. Kortom helpers die ervoor zorgen dat het Repair Café naast heel nuttig ook heel gezellig is en blijft.
Meer weten of wil je ook de helpende hand bieden? Bel met Natuur&Milieuteam Zuid, 06-20539406 of mail anna@nmtzuid.nl.
Om de Repair Cafés leuk te houden en verkeerde verwachtingen te voorkomen, zijn er een aantal huisregels opgeteld.

Leuke en nuttige links

Wil je meer weten over repareren en Repair Cafés? Kijk dan eens op onderstaande websites.
Het laatste nieuws en andere locaties in Nederland vind je op de website van de landelijke Stichting Repair Café Nederland
De oorsprong: kunstproject Platform 21

Tips en websites over hoe je zelf kunt repareren:

how stuff works
I Fix it
The Restart Project