Vergroen je gevel met een klimrek

DHZ klimplantenrek

De belangstelling voor groene gevels is toegenomen. Groen levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van een versteende stad. Immers horizontaal is er gebrek aan ruimte voor meer groen. Dan maar de hoogte in!
Het opnemen van fijnstof door de planten speelt een rol en het sociale aspect is ook belangrijk omdat mensen zich in een natuurlijke omgeving prettiger voelen en kunnen genieten van de fraaie groene gevels. Maar soms wil een verhuurder het niet toestaan, vanwege vermeende schade aan de gevel.

De oplossing

Zet een klimrek in je geveltuin op 10-15 cm van de muur, dan staat het in de openbare ruimte en gaat de verhuurder er niet over. Hieronder laten we je zien hoe je zo’n klimrek maakt. Het is niet moeilijk om te maken en het versimpelt ook nog het snoeien van de klimplant.

Materialen

  • Draadmatten 180 x 90 cm met opening van 5 of 10 cm, verzinkt.
  • Bamboe palen 3 m lang doorsnee 5 tot 7 cm (schuin doorzagen in het midden voor een horizontale klimmuur)
  • Houten palen van 7 x 7 cm en 2,70 lang voor het verticale klimrek of 1,5 a 2 meter hoog voor het horizontale klimrek
  • Beugeltjes met rvs-schroefjes
  • Grondboor, meetlat, rubber of houten hamer, kruiskop schroevendraaier, waterpas, haakse slijper/nijptang/kleine betonschaar om de draadmat eventueel kleiner te maken

Zo maak je het klimplantenrek

  • Om de 30 cm, gemeten vanaf de bovenkant, een beugeltje in de palen schroeven voordat je ze de grond in slaat. (anders kom je moeilijk bij het schroefgat aan de gevelkant)
  • Een halve meter diep gat boren met de grondboor. Paal voor een derde van de lengte erin slaan. Grond rondom de voet van de paal aandrukken met het handvat van de grondboor
  • Draadmat er aan schroeven (evt. op maat knippen)
  • Waterpas op de draadmat en evt. corrigeren.

De voordelen van een groene gevel

Lees wat Rainproof , TU-delft onderzoeker Marc Ottelé, het dossier van WUR zeggen over de voordelen van groene muren:

  • Gevelbegroeiing werkt als een regenmantel, zeker als het groenblijvende klimmers betreft, waardoor begroeide muren in het algemeen droger zijn dan niet begroeide muren.
  • De begroeide gevel werkt als een zonnescherm waardoor de gevel gedurende de dag minder opwarmt en dus ook minder warmte uitstraling het gebouw in geeft. Hierdoor neemt de warmtelast in het gebouw af en daarmee de energiekosten om het gebouw te koelen. In de winter zorgt een muur met groenblijvende klimplanten ervoor dat de warmte in huis minder snel ontsnapt.
  • Verticaal groen vergroot in het stedelijk milieu de verscheidenheid aan planten- en diersoorten. Hiermee wordt de biodiversiteit vergroot.
  • Het effect van groen op het leefklimaat is heel duidelijk: waar geen groen is, is de hoeveelheid fijnstof aanzienlijk hoger, maar ook de temperatuur. In wijken met relatief veel groene gevels is het koeler. De verdamping van water via planten heeft een afkoelend effect. Verder reduceert gevelbegroeiing de weerkaatsing van geluid.
  • De fijnstof afvang met gevelbegroeiing is een belangrijk argument om groene gevels toe te passen. De plantenkeuze speelt hierbij nog een belangrijke rol, want de stofbinding staat in verhouding tot wat genoemd wordt de bladoppervlakte index. Deze hangt af van de plantensoort en kan variëren tussen 1,6 en 7,7.
  • De kans op beschadiging door ingroeiende wortels is klein, want de indringing in muren is zo gering dat deze alleen onder de microscoop zichtbaar is. Alleen wanneer er in metselwerk of stucwerk relatief grote barsten of spleten voorkomen kunnen stengels van zelfhechters (klimop, wingerd, klimhortensia, trompetklimmer) binnendringen. ‘Wortelschade’ is terug te brengen tot verkeerde plantenkeuze op niet geschikte, dat wil zeggen reeds beschadigde, muren en niet op tijd snoeien van de plant op houten kozijnen.
  • Groene gevels vragen onderhoud en beheer. Het onderhoud van de groene gevel is beperkt. Het achterwege laten van onderhoud kan echter leiden tot een (sterk) verwaarloosde indruk.