Spelen in het groen

Spelen in het groen

Kinderen die in de stad wonen moeten meer moeite doen om in aanraking te komen met natuur omdat ze gewoon minder groen in de buurt hebben. Buiten spelen in het groen is niet alleen leuk het maakt ook kinderen creatiever, slimmer, zelfverzekerder en fitter. Daarom zijn er steeds meer buurtbewoners, scholen en overheden die zich inzetten voor natuurlijk spelen. Een logische plek om daarmee te beginnen is het vergroenen van schoolpleinen.

Schoolpleinen voor natuurlijk spelen

Een schoolplein dat natuurrijk is ingericht en kinderen uitdaagt om natuurlijk te spelen, geeft kinderen elke dag de kans om de natuur te beleven en biedt mogelijkheden voor natuureducatie. Zo’n plein is groener omdat er minder tegels zijn en aandacht is voor het behoud van soorten planten en dieren, de biodiversiteit. Zo’n plein is uitdagender omdat er van alles te beleven, ontdekken en bewegen is voor kinderen.

Leuke en nuttige links

Gemeente Amsterdam heeft een subsidie Impuls Schoolpleinen met als doel tussen 2016-2018 50 openbare basisschoolpleinen gezonder en groener in te richten.

ANMEC is een stedelijke organisatie die advies en informatie geeft over natuurlijk spelen en natuureducatie.

Springzaad is een landelijk netwerk die meer ruimte voor natuur en kinderen probeert te realiseren. Op de site vind je veel achtergrondinformatie, voorbeelden en verwijzigingen naar lokale initiatieven. Binnen Springzaad zijn mensen actief uit het onderwijs, de buitenschoolse educatie en opvang, nme-medewerkers, pedagogen, ontwerpers en ecologisch hoveniers en anderen die werken aan de Springzaaddoelstelling.

De Amsterdamse afdeling van Springzaad organiseert eerste woensdag van de maand een inloopcafé.

Op Groene schoolpleinen vind je een stappenplan en informatie over waarom een groene schoolplein.

Onze groene Schoolplein is een website over beheer en beleving van natuur op een groene schoolplein.

Jantje Beton stimuleert buiten spelen met informatie en subsidie.

Kijk hier voor tips om de natuur ontdekken met kinderen.