Parken in Amsterdam Zuid

Parken

Bijna iedereen die in de stad woont, komt weleens in een park; volgens onderzoek van de gemeente Amsterdam is dat bijna 90 procent. Mensen gebruiken een park op verschillende manieren. Je gaat er met je gezin op stap, spreekt er af met vrienden, beweegt er om fit te worden, laat er de hond uit, geniet er van de natuur of bezoekt er een evenement. Steeds meer mensen zijn niet alleen gebruiker van een park. Ze zijn bijvoorbeeld lid van een vereniging of werken mee om de natuurwaarde van een park te verbeteren. Ze organiseren rondleidingen in de natuur of geven informatie over een park.

Parken in Amsterdam Zuid

Amsterdam Zuid heeft zes parken. Elk park heeft zo zijn eigen bijzonderheden. Samen vormen ze een lappendeken van groene gebieden, waarin dieren en planten kunnen leven en die het hen mogelijk maakt zich door de stad te verspreiden. Per park kan je hieronder meer informatie vinden over wat er aan natuur en milieuactiviteiten te doen zijn.

Informatie linkjes over de parken

Algemeen
Stadsdeel Zuid heeft pagina’s over alle parken in Zuid en in het Atlas van stadsparken vind je een profielbeschrijving van de parken in Amsterdam.

Bij het Stedelijk Parkenoverleg komen alle verenigingen en vrienden van parken bij elkaar om te overleggen over behoud van het stedelijk groen. Samen hebben ze een Groen Manifest opgesteld, dat naar wethouder Choho is gestuurd, over de zorgen die ze hebben.

Amstelpark
Op Amstelpark.info staat algemene informatie over faciliteiten, historie en evenementen.
IVN Amsterdam heeft er De Rietschuur, hun informatiecentrum en organiseert allerlei activiteiten in het park. Op de Vrienden van het Amstelpark Facebookpagina van de dit jaar opgerichte Vereniging Vrienden van het Amstelpark vind je het laatste nieuws. Op zondag 21 mei j.l. heeft dit park haar 45 jarig bestaan met een Fête de la Nature gevierd.

Beatrixpark
Vrienden van het Beatrixpark gaat over de vereniging, over het park zelf, kwesties die in de omgeving spelen en die invloed hebben op het park, enz. Je kunt als je vrijwilliger aan de slag in het Artsenijhof, de prachtige medicinale kruidentuin in dit park.  Samen met IVN Amsterdam organiseert Vrienden van het Beatrixpark elke eerste zondag van de maand een wandeling in het park.

Gijsbrecht van Aemstelpark
Facebookpagina’s over het park zelf en over de Vrienden van de Gijsbrecht van Aemstelpark en op de site van WOCB Buitenveldert.

Martin Luther Kingpark
Behalve dat dit park jaarlijks de locatie is van de Parade, wordt het elk jaar drukker met bbqers en bootcampers. Er wordt er over gepost op een Facebookpagina. Er is een informele Vrienden van het park die dit jaar al een keer opschoonactie heeft georganiseerd en die bereikbaar is via vriendenMLKpark@gmail.com

Sarphatipark
De Vereniging Sarphatipark overlegt regelmatig met het stadsdeel over het park. In het staat een monumentaal pand met daarin het Groen Gemaal, sinds 2001 een ecologisch plantenruilcentrum in het park en van waar uit gewerkt wordt met vrijwilligers om delen van het park natuurlijk te beheren.
De Ondernemersvereniging Sarphatipark heeft een pagina over het park.

Er is een QR-code wandeling in het park die langs een aantal natuur highlights gaat en een mooie bomenwandeling gemaakt door de Bomenridders Amsterdam Zuid. Binnenkort ook in het Engels.

Vondelpark
Sinds 2008 beheert Natuur&Milieuteam Zuid, met een grote groep vrijwilligers en in samenwerking met het groenbeheer van het Vondelpark, op ecologische wijze het afgesloten natuurgebiedje de Koeienweide.

  • Stichting Hart voor het Vondelpark onderhoudt samen met vrijwilligers ook het Rosarium in het Vondelpark.  Meer weten over vrijwilliger worden op de Koeienweide of Rosarium.
  • In het Vondelpark is een blog en informatieve site met veel mooie foto’s over natuur en geschiedenis.
  • Vondelpark.net is een onafhankelijke en neutrale berichtenrubriek over het Vondelpark in Amsterdam. Hier tref je berichten aan over het Vondelpark, wat er gebeurt, wat er te doen is.
  • Stichting Hart voor het Vondelpark werkt samen met de Gemeente om het park in goede conditie te houden zodat je er optimaal van kunt genieten. Dit doet zij door vrijwilligerswerk te stimuleren en geld in te zamelen voor de verbetering van het Vondelpark.
  • De Vrienden van het Vondelpark  streven naar een heerlijk park voor alle gebruikers, voor nu en in de toekomst.