Onderzoek naar de zelfwerkende geveltuin

Geveltuinformule

Wat is er nodig voor een goede gezonde geveltuin?

Na al die jaren werken met geveltuinen willen we een nieuw stap zetten: hoe kun je die geveltuin zo inrichten en aanleggen, dat hij groeit en bloeit en je bijna geen tijd kost in onderhoud.
Dat willen we natuurlijk allemaal wel. We kennen veel tips en ervaringen uit de praktijk. Een goede bodemvoorbereiding is heel belangrijk. Net als voldoende water. Maar hoe maak je daar nou een formule van? Wat maakt het recept nou geslaagd?

Dat zijn we dus gaan onderzoeken!

We hebben 18 geveltuinen gevonden in Amsterdam Zuid die mee willen doen. Bestaande geveltuinen, maar dan nagenoeg leeg of opnieuw in te richten, of  nieuwe aangelegde geveltuinen.

Wat doen we?

 • We doen een 0-meting van de kwaliteit van de structuur van de grond en het bodemleven aan het begin en het eind van het onderzoek.
 • Deelnemers krijgen (gratis dus) hetzelfde plantenassortiment van plantjes van een betrouwbare kweker 12 plantjes per strekkende meter geveltuin, afgestemd op zon of halfschaduw.
 • Als het lukt qua investering gaan we met een lokale club een hekje om de geveltuinen maken, met een bordje erop met een toelichting van het onderzoek.
 • Op de kaart op onze website zetten we een marker bij de deelnemende geveltuinen, maar zonder persoonsgegevens. Op die marker kun je klikken naar de eigen pagina van die geveltuin.
 • Elke twee weken maakt de deelnemer een foto van haar/zijn geveltuin en die wordt op de eigen geveltuinpagina geplaatst op onze website met, als ze dat leuk vinden, een verslagje.
 • Elke maand gaat een onafhankelijk deskundige langs alle tuintjes om te kijken wat er gebeurt en wat de vorderingen zijn.
  Aan het eind van het seizoen nemen we weer een bodemmeting en combineren dat met de foto’s en de ervaringen. Daaruit trekken we samen met de deelnemers conclusies.

Start met een instructie

We zijn het project gestart met een uurtje instructie, daarna hebben we heel praktisch in een geveltuin laten zien hoe je dat goed voorbereidt en het assortiment zon of halfschaduw het beste kunt planten. Daarna zijn er helpers eventueel mee met de andere deelnemers om ter plekke bij hun geveltuin evt. te helpen en advies te geven. De dag eindigt met dat iedereen een geveltuin heeft met dezelfde planten en hetzelfde uitgangspunt. Toen begon het pas echt.

De variabelen

 • in grondvoorbereiding (standaard aanlegdiepte of dubbele diepte)
 • in voeding (wormencompost of niet)
 • in water geven (kraan-  of regenwater)
 • We werken samen met lokale (wormen)compostleveranciers en biologische tuinaarde met compostleveranciers.
 • Een hekje rond de deelnemende geveltuinen is nog in de maak. Wil je helpen? Bel met Lilian 06 20 539 534

Wat werkt, dat willen we weten!

We hebben samenwerking gezocht met onderzoekers van diverse scholen en instituten. Zo willen we de kwaliteit van het onderzoek verhogen.

Het eindresultaat

In het najaar trekken we samen met de deelnemers en de onderzoekers conclusies. Wat kunnen we toekomstige geveltuinierders aanraden qua aanpak. Wel of geen compost, helpt een hekje, wat is belangrijk qua voorbereiding.
Het totaal aan informatie komt in een verslag en kan dienen als handleiding voor andere geveltuiniers.

Deelnemende geveltuinen staan hier 

en zijn te herkennen aan deze posters

geveltuinonderzoek geveltuinonderzoek