Koeienweide: een ruig stukje natuur in het Vondelpark

Koeienweide

Dichtbij de ingang van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg ligt de Koeienweide: een normaal voor het publiek niet toegankelijk, ruig stuk weide. Sinds 2008 beheert Natuur&Milieuteam Zuid, met een grote groep vrijwilligers en in samenwerking met het groenbeheer van het Vondelpark, op ecologische wijze dit prachtige gebied. Op deze pagina vind je een overzicht van de activiteiten en speciale dagen, waarop je kennis kunt maken met dit bijzondere gebied. Iedereen is van harte welkom!

Waar vind je de Koeienweide?

In de loop der jaren heeft Natuur&Milieuteam Zuid flink geïnvesteerd in dit paradijselijke stukje stadsnatuur met zijn wilde flora en fauna, waarmee het inmiddels behoort tot een van de groene parels in Zuid. Het is gelegen op circa 300 meter vanaf de ingang van het Vondelpark aan de Amstelveenseweg. Verwar het niet met de iets verderop gelegen Schapenweide: de weide waar het ooievaarsnest zich bevindt. De exacte locatie vindt je op onderstaand kaartje:

koeienweide

Activiteiten op de Koeienweide

Hoewel de Koeienweide normaal gesproken niet openbaar toegankelijk is in verband met de kwetsbaarheid van het gebied, organiseert Natuur&Milieuteam Zuid allerlei activiteiten om dit prachtige stuk stadsnatuur zo toegankelijk mogelijk te maken voor een breed publiek.

Werkochtenden

Ongeveer 15 keer per jaar werkt een groep vrijwilligers op woensdagen of zaterdagen van 10.00 tot 12.30 uur aan het onderhoud van het natuureducatiepad op de Koeienweide: het C.W.F. Haakpad. De werkzaamheden variëren van maaien, zaaien, vijvers schoonmaken tot het knotten van wilgen en nestkastjes schoonmaken: licht werk dat makkelijk kan worden gedaan zonder speciale groenkennis of ervaring. Ook kinderen zijn van harte welkom. De werkochtenden worden begeleid door een enthousiaste ecoloog van het groenbeheer van het Vondelpark. Deze deskundige vertelt niet alleen wat er gedaan moet worden aan het pad, hij geeft ook veel interessante informatie over de aanwezige flora en fauna op de Koeienweide.

Werkochtenden Koeienweide 2018:

zaterdag 17 februari wilgen knotten
woensdag 21 februari wilgen knotten
woensdag 28 februari wilgen knotten
woensdag 14 maart
zaterdag 14 april
woensdag 9 mei
woensdag 23 mei
woensdag 20 juni
zaterdag 7 juli
woensdag 18 juli
zaterdag 28 juli
woensdag 26 september
woensdag 10 oktober
zaterdag 17 november nestkasten leeghalen en schoonmaken

Zie ook onze agenda voor alle activiteiten in het Vondelpark.

Tijd: 10.00 – circa 12.30 uur. We verzamelen om 10.00 uur bij het houten hek van de Koeienweide.

Wil je ook deelnemen aan een werkochtend? Stuur dan een bericht naar Simone Sikking. Vooraf opgeven is niet noodzakelijk.

ANDERE WERKOCHTENDEN in het Vondelpark: Niet alleen op de Koeienweide helpen vrijwilligers mee met het onderhoud. Om de week op donderdagochtend van 10.00-12.30 uur kan je helpen met de ‘Werkochtend Vondelpark’ in de slurf (tussen de parkingang Stadhouderskade en parkingang van Baerlestraat). Data: zie Agenda 

Rondleidingen C.W.F. Haakpad

Het natuureducatieproject het C.W.F. Haakpad op de Koeienweide is een informatieve, speelse en actieve manier om kennis te maken met prachtige stadsnatuur in de buurt. In de loop der jaren heeft een grote groep vrijwilligers er diverse educatieve voorzieningen gemaakt zoals insectenhotels, paddenpoelen en een paddenstoelenwand. Op aanvraag verzorgen gidsen deze rondleidingen, zowel voor kinderen (onderwijs, BSO etc) als voor volwassenen. Al wandelend over het pad kun je zien hoe planten, bomen, dieren, insecten en vogels één systeem vormen.

Info voor onderwijs/BSO: klik hier

Wil je ook eens een rondleiding over het natuurpad? Stuur dan een bericht naar Simone Sikking.

Gidsen op de Koeienweide

In april start de jaarlijkse opleiding tot natuurgids op het C.W.F. Haakpad op de Koeienweide in het Vondelpark. Onder leiding van groendeskundige Arend Wakker leer je wat er zoal groeit en bloeit op deze schitterende weide en wat er bijvoorbeeld eetbaar is, giftig of zelfs hallucinerend. Ook krijg je didactische tips. Tijdens de cursus maak je verslagen van de lessen; enige zelfstudie hoort er ook bij. Het is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in natuur en haar/zijn enthousiasme wil delen met kinderen door als vrijwilliger zelf rondleidingen te verzorgen.

Cursusdata 2018:
Dinsdag 2, maandag 9, 16, 23 en 30 april en 7 en 14 mei van 19.00-ca. 20.30 uur.

Deelname aan de cursus van zeven avonden kost € 52,50, incl. lesmateriaal.

Aanmelden is verplicht via Simone Sikking.

Rondleidingen en Cursus ‘Eten uit de natuur’

Natuur&Milieuteam Zuid organiseert ook rondleidingen over de Koeienweide onder het motto ‘Eten uit de natuur’.  Houd de Agenda in de gaten.

En een vijf-delige Cursus Eten uit de natuur. Er is veel meer eetbaar dan je denkt. Je krijgt niet alleen informatie over eetbare planten, maar ook over geneeskrachtige kruiden én giftige en hallucinerende planten. Natuurlijk ook aandacht voor de plukregels. Meer informatie: zie Agenda 14 mei.

Data: 14 en 27 mei, 24 juni, 9 september en 1 oktober.

Opgave is verplicht via Simone Sikking.

Stiltewandelingen

Ongeveer twee keer per maand kun je op zondagochtend op de Koeienweide onder begeleiding van een vrijwilliger een ‘Stiltewandeling’ maken. De Koeienweide is namelijk een heerlijke plek om even helemaal tot jezelf te komen, de rust in jezelf te vinden en stil te staan bij de natuur. Het is een cadeau aan jezelf op een besloten plek in het Vondelpark. Tijdens de Stiltewandelingen op de Koeienweide krijg je de gelegenheid om op je eigen manier de stilte te ervaren en van de natuur te genieten. Het hek van de Koeienweide is tijdens deze activiteit gesloten.

Kijk voor alle data van de Stiltewandelingen in onze agenda!

Verzamelen is om 09.25 uur bij het houten hek van de Koeienweide. De activiteit begint om 09.30 uur en eindigt om 10.30 uur. Een waardering wordt op prijs gesteld (2 tot 5 euro per persoon).

Aanmelden kan door een email te sturen naar francis.vancampenhout@gmail.com.

Om op de hoogte te worden gehouden van deze activiteit kun je lid worden van de facebook groep ‘Stiltewandelingen op de Koeienweide in het Vondelpark

Tekenen in de Natuur

Als je niet kan kiezen tussen natuur en iets creatiefs kan je nu beide combineren bij de workshop Tekenen in de Natuur. We verzamelen op zondag om 11.00 uur bij het houten hek van de Koeienweide. Bij binnenkomst ervaren we eerst om stil te zijn in de natuur. Daarna doen we intuïtieve tekenoefeningen. Tot slot combineren we intuïtief tekenen met observerend tekenen van de natuur. Mine Yapar, kunstenares en natuurgids begeleidt deze unieke tekenworkshops.

Wanneer: op zondagen van 14.00-±15.45 uur:  zie Agenda.

Kosten: vrijwillige donatie (een deel van de opbrengst is bestemd voor natuureducatie Koeienweide)

Zelf meenemen:
je deelname bijdrage (cash)
tekenmaterialen zoals tekenblok, pen, potlood e.d.
iets om op te zitten
eventueel drinkwater, pet e.d.

Aanmelden: lees verder en meld je aan via www.earthcolours.nl

Word slootjesexpert!

Kruip, glibber, speur en ontdek alles over slootjes tijdens de Slootjesdag op de Koeienweide in het Vondelpark. Deze dag kunnen kinderen in een leuk parcours onder begeleiding van natuurgidsen van het NMTZuid en het IVN op ontdekkingstocht in en rond het water. Hier leer je alles over zwemmende bootsmannetjes, roeiende schaatsenrijders en lieflijke kokerjuffers. Bekijk waterdiertjes van dichtbij, knutsel je eigen schepnetje, laat je schminken als kikker en test de waterkwaliteit van de poelen. Dit allemaal en meer kan op zaterdag 9 juni in de Koeweide van het Vondelpark. Bij deze spannende activiteit voor het hele gezin, kun je tussen 10.00 – 16.00 uur vrij inlopen.

Voor meer informatie over IVN, de slootjesdagen en een overzicht van alle locaties in Nederland zie ivn.nl/slootjesdagen

Open dagen Koeienweide

Naast de bovengenoemde activiteiten stellen wij de Koeienweide jaarlijks een aantal dagen open om extra veel mensen in de gelegenheid te stellen om deze stadse, groene oase eens te bezoeken. Onder begeleiding van een van onze gidsen kunnen bezoekers op die dagen een korte wandeling maken. Soms kun je ook proeven van thee en soep die zijn bereid van kruiden en planten die groeien op de Koeienweide.

Tijden: van 10.00-16.00 uur

Data: Zaterdag 12 mei, zaterdag 9 juni, zondag 1 juli, zondag 2 september.

Zie ook de Agenda

Houd rekening met je kleding

Voor alle activiteiten op de Koeienweide geldt dat het terrein voor een groot deel van het jaar wild begroeid is en nogal drassig kan zijn. Houd daar rekening mee bij de keuze van je kleding. Trek bij voorkeur een lange broek en dichte schoenen of laarzen aan.