Maak je eigen wormencompostbak!

Heb je altijd al willen wormcomposteren? Maar wist je nooit precies hoe dat te doen? Dan kun je nu aan de slag!

Tutorial met Toos Tuin

Als eerste heb je een wormcomposteerbak nodig. In onderstaande tutorial vertelt Toos Tuin stap voor stap hoe je met gerecyclede materialen een bak maakt en wat je nodig hebt voor het ‘bedje’ voor de wormen. Je kunt dit nalezen in het wormencompostbak stappenplan.

Composteerproces

Wormencompost is het product van het composteerproces met verschillende soorten wormen. Er worden vooral tijgerwormen (Eisenia fetida) en de Europese rode worm of nachtkruiper (Eisenia hortensis) gebruikt. Wormen houden van donkere en vochtige omgevingen, waar het niet te warm en niet te koud is. Tijdens het composteerproces komt vocht vrij, wat wormenpercolaat genoemd wordt. Dit kun je 1:10 verdunnen met water en als vloeibare meststof aan je planten geven. Een wormencompostbak neemt niet veel plaats in. Daarom is het een ideale manier van composteren in de stad. Met de compost kun je de planten in je (gevel)tuin of op je balkon voeden.

Composteren in Zuid

Je kunt niet alleen met wormen compost maken, maar ook op composthopen of met vaten. Meer informatie vind je op onze compostpagina. Ben je geïnteresseerd om zelf of met je buren compost te maken? Sluit je dan aan bij Compostnetwerk Zuid. Via deze e-maillijst kom je met andere buren in contact en blijf je op de hoogte van alle compostactiviteiten. Wil je meer weten of je aanmelden, mail dan naar Info@NMTZuid.nl. Op de website van de gemeente vind je een kaart met alle wormenhotels in de stad.

Handige links

  • Balkonton biedt een verticale moestuin op pootjes met ingebouwd compostwormenvat aan en een meerlaagse wormencompostbak
  • Stichting Buurtcompost ontwikkelt samen met buurtbewoners, gemeentes, bedrijven en horeca wormenhotels voor verwerking van groente, fruit en tuinafval.
  • Le Compostier maakt grote wormencompostbakken voor buurtcomposteren en ontwerpt educatiemateriaal over composteren in de stad.