Maak een groene oase op je balkon!

Balkontuinieren

Houd je van tuinieren maar heb je alleen een dakterras of balkon tot je beschikking? Ook dan kun je een sier- of moestuintje beginnen!

Een tuin op je balkon

Welke eetbare planten doen het goed in de zon en welke in de schaduw? Hoe kies je de juiste bloembakken en welke potgrond is geschikt? Hoe bereid je een zaaibed voor? Hoe vergroen je een gallerij? Hoe ondersteun je de biodiversiteit met je balkon? Op deze pagina vind je allerlei informatie over balkontuinieren. In het fotoalbum onderaan de pagina kun je inspiratie opdoen.

Heb jij al een mooi balkon en vind je het leuk om daar anderen mee te inspireren? Stuur dan een e-mail met je foto’s naar Els@NMTZuid.nl dan voegen we die toe! Wie weet gaan mensen met jouw balkon als voorbeeld aan de slag.

Bloempotten en plantenbakken

Als je een balkontuin wilt aanleggen, dan begin je met het zoeken naar potten en bakken. Je kunt vaak allerlei emmers en bakken recyclen. Het is wel belangrijk dat het water goed afgevoerd wordt, want teveel water in de pot kan de wortels aantasten door zuurstofgebrek. Je maakt simpelweg een gat in de bodem of de zijkant van de pot. Daar leg je een scherf overheen om te voorkomen dat het gat verstopt raakt door potgrond. Je kunt een schaal onder de potten zetten, zodat het water niet over je balkon loopt.

Potgrond, tuinaarde en compost

Potgrond bestaat voor het grootste deel (70-100%) uit turf. Turf houdt vocht vast en zorgt voor een goede structuur. Maar het wordt afgegraven in natuurgebieden en raakt dus op. Een alternatief is cocopeat (kokosvezel). In tuinaarde zit veel minder of geen turf. Maar in veel goedkope zakken is vervuilde grond of rioolslib verwerkt. En soms bevatten ze afvalproducten uit de intensieve veehouderij. Dus leer zelf potgrond maken, liefst van biologische tuinaarde. Velt heeft een standaardrecept voor een potgrondmensel van:

  • 40% tuingrond zorgt voor verankering, plantenvoeding en bodemleven
  • 30% kokosvezel of houtschorscompost maakt je mengsel luchtig en houdt water vast
  • 20% verteerde compost geeft extra voeding en houdt water vast
  • 10% metselzand (korrel 0,2-0,5 mm) zorgt voor ontwatering (niet nodig als je tuingrond al veel zand bevat)
  • Eventueel 3% bentoniet (kleimineraal) toevoegen als je tuingrond nog meer zand bevat

Het jaar erna kun je deze potgrond hergebruiken door hem te mengen met ongeveer 10% compost, wat voedingsstoffen voor de planten bevat. Je kunt zelf compost maken, bijvoorbeeld met een wormencompostbak.

Wormencompostbak

Compostworm

Plantkeuze

De plantkeuze hangt af van het type balkon of dakterras dat je hebt. Is het naar het zuiden gericht? Hoeveel uur direct zonlicht is er per dag? Is het winderig? Valt er regen op je balkon? En wil je een smulbalkon of liever een siertuin? Op onze moestuinierpagina vind je meer informatie over eetbare planten. Voor de plantkeuze van sierplanten kun je inspiratie op doen bij buurtboomtuin. Bij vaste planten is de manier van opkweken belangrijk: bij de meeste wordt gif gebruikt, dus helemaal niet ecologisch en slecht voor bijen. Greenpeace deed hier een onderzoek naar met schokkende resultaten en Radar wijdde er een uitzending aan. Gelukkig kun je bij het Groen Gemaal in het Sarphatipark gifvrije planten ruilen en kopen. Voor biologisch zaaizaad kun je bijvoorbeeld bij De Bolster terecht.

Het is mooi om bij de plantenkeuze rekening te houden met hommels, bijen en vlinders. Op onze bijenpagina en op de websites De Nederlandse Bijen, de Nederlandse Vlinderstichting en Velt vind je meer informatie hierover. Men maakt onderscheid tussen waard- en drachtplanten. Insecten zetten eitjes af op waardplanten. Drachtplanten zijn goede nectar- en stuifmeelbronnen.

Balkontuinieren

Groen Gemaal

Watergeven

Bloembakken op het balkon drogen onder invloed van zon en wind veel sneller uit dan planten in een tuin. Doe potten niet te vol met aarde anders stroomt tijdens het begieten het water eroverheen. Voeg kleikorrels onder in je bak toe en maak een overloopgaatje aan de zijkant. Je kunt er een schotel onder zetten, zodat de plant zelf water op kan nemen. Er bestaan ook potten met een reservoir. Een regenton op je balkon of voor je geveltuin, kan ook een uitkomst zijn.

Balkon sterk genoeg?

Potten met grond en water kunnen heel zwaar worden, dus let op dat je je balkon niet overbelast. Denk er verder aan om je balkon of dakterras kindveilig te maken. Als je een huis huurt van een woningbouwvereniging of een particuliere eigenaar, vraag dan toestemming voor het aanleggen van een dakterras.

Balkontuinierworkshops

Gedurende 2017 organiseerde Natuur&Milieuteam Zuid samen met Toos Tuin balkontuinierworkshops in Zuid. Op het Fete de la Nature in het Amstelpark, in Huis van de Wijk De Pijp, Huis van de Wijk Rivierenbuurt, op de Aemstel Schooltuinen en Stadsdorp Rivierenbuurt hebben zo’n 100 mensen meegedaan aan de Tuin-op-je-Balkon-workshop. Deelnemers kregen stap voor stap informatie over het vergroenen van hun balkon. Ook werd er in de praktijk geoefend met zaaien, verplanten en stekken.

balkon

Leren stekken

Handige links

Fotoalbum