Vier Fraaiste Groene Gevels van Amsterdam onderscheiden

Vier Fraaiste Groene Gevels van Amsterdam onderscheiden

Veertig prachtig begroeide gevels in Amsterdam zijn dit jaar door buurtbewoners en ondernemers genomineerd voor de Verkiezing Fraaiste Groene Gevels 2018 van Natuur&Milieuteam Zuid. Tijdens jaarlijkse netwerkborrel van NMTzuid en de feestelijke opening van de fototentoonstelling op vrijdag 14 december, maakte om 19.00 uur de jury bekend welke drie groene gevels een onderscheiding kregen. De jury bestond uit Dehlia Timman (raadslid D66), Imane Nadif (raadslid GroenLinks) en Geert Timmermans (stadsecoloog). Daarna werd de publieksprijs bekend gemaakt.

Onderscheiden gevels

Onderscheiding! Reguliersdwarsstraat, foto Saskia Hoogendoorn

De Reguliersdwarsstraat werd onderscheiden omdat het zo’n mooi voorbeeld is van samenwerking tussen bewoners en ondernemers met een prachtige groene straat tot gevolg.

Onderscheiding! Sarphatistraat Hyatt Regency Foto Sempergreen

Het Hyatt Regency aan de Sarphatistraat werd onderscheiden vanwege het natuurinclusieve bouwconcept van groene muren en daken, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant.

Onderscheiding! Amstel 169-171, foto Lilian Voshaar

De monumentale blauwe regen aan de Amstel, net voorbij het Amstelhotel, kreeg een onderscheiding omdat verticaal groen ook gewoon héél mooi is en veel toevoegt aan de leefbaarheid van de stad.

De onderscheiden gevels ontvangen een oorkonde, een fotoboek van alle gevels én een emaille plaquette voor op de gevel. De nominatie voor 2019 is alweer geopend! https://nmtzuid.nl/project/meld-mooie-groene-gevels-aan/

Publieksprijs

Publieksprijs! Van Ostadestraat 214-216, foto Anna Galenkamp

De aanwezige actieve bewoners en genomineerden konden ook een stem uitbrengen voor de publieksprijs. Dat werd een gevel in de Van Ostadestraat, van onder tot boven begroeid met de eenjarige klimmer Suzanne met de mooie ogen. Liefdevol verzorgd door de bewoonster op driehoog.

Tentoonstelling

De foto’s staan in dit album, maar zijn van 14 tot en met 20 december in Wijkcentrum De Pijp, Tweede van der Helststraat 66 te bewonderen van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 17.00 uur. Iedereen is welkom. Alle genomineerden kunnen de foto ophalen bij Natuur&Milieuteam Zuid in het nieuwe jaar. Mail daarvoor even naar Lilian@NMTzuid.nl.

Sieraad voor de stad

Verticaal groen is in een stad, waar ruimte schaars is, dé oplossing! Zeker in de oude wijken binnen de A10 is niet veel ruimte voor grote oppervlakten met planten en bloemen. Tenminste, niet horizontaal. Maar wél verticaal, tegen de gevel. Een muur met klimplanten ziet er prachtig uit en is een aanwinst voor het straatbeeld en de natuur. Van bloeiende blauwe regen in het voorjaar tot vlammende wilde wingerd in het najaar, ze vormen een sieraad voor de stad.

Droger, stiller, gezonder

Naast mooi is een groene gevel enorm nuttig. Planten vergroten de isolatiewaarde: de gevel blijft droger, het huis warmer in de winter en koeler in de zomer. Ook werkt een begroeide muur geluidswerend en vangen bladeren fijnstof af, dat met regen naar het riool spoelt. Een stuk gezonder dan dat dat stof in je longen terecht komt.

De nominatie voor 2019 is geopend!

Weet jij een net zo mooie groene gevel in Amsterdam. Meld hem dan aan! Voor meer informatie: Lilian@NMTzuid.nl, 020 – 400 45 03 of 06 20 539 534. Natuur&Milieuteam Zuid, gevestigd in Huis van de Wijk De Pijp, Tweede van der Helststraat 66, Amsterdam.


Laat een reactie achter