Advies voor een amfibievriendelijke tuin

Advies voor een amfibievriendelijke tuin

Gratis tuinadvies

Amsterdammers die hun tuin amfibievriendelijk willen (her)inrichten kunnen advies krijgen van vrijwilligers van Natuur&Milieuteam Zuid.

De amfibievriendelijke tuin

De inrichting van tuinen is van groot belang voor de overlevingskansen van een amfibie. Bewoners kunnen helpen met een amfibievriendelijke inrichting in hun eigen voor-, achter- of geveltuin. Denk aan minder tegels; een voldoende diepe en goed ingerichte vijver, passages naar de buren. En speciale beplanting met schuilmogelijkheden tegen vijanden als loslopende huiskatten maar ook een meeuw of reiger eet graag een amfibie. Veel van deze maatregelen dragen ook nog eens bij aan het regenbestendig maken van de woonomgeving.

Afspraak maken

Vrijwilligers van de werkgroep Natuur Vondelpark van Natuur&Milieuteam Zuid komen op afspraak langs voor advies en tips bij de (her)inrichting van uw tuin. Wilt u persoonlijk advies? Neem contact op met Natuur&Milieuteam Zuid via simone@nmtzuid.nl of 020-6628237.

Paddentrek Vondelpark begonnen

De jaarlijkse paddentrek in het Vondelpark is weer begonnen. Het Vondelpark is niet een ideale plek voor de paddentrek. Brede lanen en diepe putten eisen een grote tol onder de trekkende amfibieën. Verstijfd door de winterkou zijn padden, kikkers en salamanders nog erg traag, Doordat fietsers en sporters ze moeilijk kunnen zien worden ze vaak verpletterd onder wiel of schoen. Tot half april helpen vrijwilligers daarom de padden, kikkers en salamanders veilig over te steken van hun overwinteringsplaats in omliggende tuinen naar de paarpoelen in het park. Vanaf de schemering tot een uur of negen lopen de vrijwilligers door het park met een emmer en zaklantaarn.

Meer informatie over amfibieën

Meer weten over of helpen met de amfibieëntrek in het Vondelpark of andere locaties? Kijk op www.hetvondelpark.net of www.padden.nu.


Laat een reactie achter