Plantenbakken Henrick de Keijserplein

Plantenbakken Henrick de Keijserplein

Bewonersinitiatief gerealiseerd

Op het Henrick de Keijserplein is begin december een bewonersinitiatief gerealiseerd. Maanden geleden is een aantal bewoners bij elkaar gekomen met het idee om mooie plantenbakken op het plein te zetten. Ook waren er drie scholen (3e Dalton, Scholekster en Ecole Français d’Amsterdam), die gebruik maken van het plein die graag mee wilden doen. Eind november 2017 is het gelukt en zijn er twaalf bakken geplaatst op het plein.

Speciale plantenbakken

De plantenbakken zijn gemaakt door vrijwilligers van De Regenboog Groep onder leiding van Sander van Breemen. De bakken zijn gemaakt van gebruikte IBC-containers van duizend liter. Deze zijn goed schoongemaakt, omkleed met hout en voorzien van een watersysteem dat gebruik maakt van capillaire werking. Er zit een reservoir in de bakken, wat ervoor zorgt dat de plantenbakken langer zonder watertoevoer kunnen en minder snel uitdrogen. Onder in de bak ligt een slang in een zandlaag. Daarboven ligt een speciale samenstelling van potgrond en onder andere turf. Het water stijgt in de slang door de onderliggende aantrekkingskracht van moleculen. Dit heet capillaire werking en is een natuurkundig verschijnsel.

Bollen planten

Begin december zijn er verschillende bloembollen in de plantenbakken geplant door kinderen van de deelnemende scholen. De bewoners gaan zelf aan de slag met plantgoed en bollen. In het voorjaar zullen de voorjaarsbloeiers het plein opvrolijken en voedsel leveren voor bijen en insecten. Als de bloemen uitgebloeid zijn gaan de kinderen en bewoners nieuwe beplanting planten zodat de bakken er het hele jaar mooi uitzien.

Wil jij ook een initiatief nemen?

Wil jij ook een groenere straat realiseren samen met je buren? Neem dan contact op met Natuur&Milieuteam Zuid, we helpen je graag. Dit kan door naar ons te mailen of te bellen naar 020-400 45 03.


Laat een reactie achter