Tentoonstelling Fraaie Groene Gevels in Amsterdam Zuid

Tentoonstelling Fraaie Groene Gevels in Amsterdam Zuid
verkiezing

Foto Peter Lange

Op vrijdag 1 december heeft een jury bestaande uit Marijn Bosman (raadslid D66), Jasper Groen (raadslid GroenLinks) en Stadsecoloog Geert Timmermans bekend gemaakt welke van de veertig genomineerde gevels uitgekozen zijn tot fraaiste groene gevels van Amsterdam Zuid. Deze gevels zijn voorgedragen door buurtbewoners en op de foto gezet door Maarten Wesselink. Bewoners van drie gevels ontvingen een oorkonde en een cadeau uit handen van de jury. ‘Ze zijn allemaal heel mooi. Een keuze maken was ontzettend moeilijk,’ aldus Marijn Bosman.


Groene gevels: mooi en gezond

Stadsecoloog Geert Timmermans leidde de avond in met een verhaal over het belang van gevelbeplanting voor een stad en haar inwoners. De aanwezigheid van verticaal groen heeft een positief effect op onze gezondheid, de biodiversiteit en het klimaat. Het zorgt voor CO2-reductie, isolatie en de absorptie van geluid, water en fijnstof. ‘En het is ook gewoon erg mooi om naar te kijken,’ zei Geert Timmermans terecht. ‘Ook is het heel belangrijk voor dieren. Zo is bloeiende klimop in het najaar een waar tankstation voor vlinders en bijen. En het boomblauwtje legt er haar eitjes op.’


Fraaiste gevels

De drie uitverkoren gevels vallen op door verschillende eigenschappen.

gevelgroen

Foto Maarten Wesselink

De bessen van de vuurdoorn op de Stadionweg vormen in het najaar een bron van voedsel voor vogels, in het voorjaar trekken de bloemen veel insecten. Ook wordt er in genesteld.verkiezing

Foto Maarten Wesselink

De twee gevels op de Pieter Lastmankade zijn begroeid met meerdere planten. Op beide pronkt in de herfst de knalrode wingerd. Het ene pand combineert dit met een klimop. ‘We hebben variatie aangebracht en vonden dat de klimop niet kon ontbreken,’ legde Jasper Groen uit.


verkiezing

Foto Maarten Wesselink

Op het andere pand op de Pieter Lastmankade groeit naast wingerd de bruidssluier en blauwe regen. ‘Die mix geeft het hele jaar door een heel mooi beeld,’ aldus Geert Timmermans.


verkiezing

Foto Peter Lange

Vervolgens werd het eerste exemplaar van het Groene-Gevelfotoboek overhandigd aan fotograaf Maarten Wesselink als dank voor zijn prachtige foto’s.


Publieksprijs

verkiezing

Foto Maarten Wesselink

De bezoekers van de tentoonstelling hebben ook een gevel uitverkozen. Deze publieksprijs ging naar een gevel die door één bewoner is aangelegd en wordt onderhouden, in de Eerste Jan van der Heijdenstraat, hoek Hercules Seghersstraat.


De tentoonstelling is geopend

Foto’s van genoemde gevels en zevenendertig andere hangen in Wijkcentrum De Pijp en zijn te bewonderen van maandag tot en met donderdag tussen 10 en 17 uur op de Gerard Doustraat 133. De tentoonstelling sluit op donderdag 21 december om 17.00 uur. Alle deelnemers kunnen dan de A3-foto van hun gevel komen ophalen.


Volgend jaar de hele stad!

Natuur&Milieuteam Zuid organiseert de Verkiezing Groene Gevel om aandacht te vestigen op alle positieve aspecten van verticaal groen en zo de aanplant van groene gevels te stimuleren. ‘Wat ik hoop,’ zei Jasper Groen, ‘is dat we deze competitie volgend jaar houden in heel Amsterdam!’ En dat gaan we doen: in 2018 komt een nieuwe verkiezing, voor de hele stad. Met meer kansen voor bloeiende blauweregens, vuurrode trompetklimmers en ander bont groen.

Aanmelden kan nu al via onderstaand formulier.

Deze groene gevel verdient lof!

Deze groene gevel verdient lof!


Laat een reactie achter