Compacte 10-daagse cursus permacultuur

Compacte 10-daagse cursus permacultuur

Wil je jouw wijk, (achter)tuin of balkon omtoveren tot een paradijs? Permacultuur kan je daarbij helpen. Dit is een duurzame manier van voedsel verbouwen. Voor je ergens begint, maak je een ontwerp voor dat stukje land. Hierbij houd je rekening met de natuurlijke omstandigheden en elementen zoals zon, wind, bodemtype etc. Je ontwerpt het op zo’n manier dat het geheel een ecosysteem vormt dat zichzelf voedt en beschermt tegen plagen (geen kunstmest en pesticiden nodig dus). Het resultaat is gezond voedsel én een gezonde omgeving met grote biodiversiteit. Wat ik ook gaaf vindt, is dat je je creativiteit kunt gebruiken, je ontwerp heel speels kan zijn en je jouw stukje grond dus kunt omtoveren tot een ‘avontuurlijk eetbaar landschap’. En je kunt het zelfs toepassen op je balkon!

Permacultuur wordt in de praktijk gebracht op Fortboerderij Dijkzicht. En we delen dit graag met anderen. In februari gaat er een 10-daage cursus van start (verdeeld over twee blokken van 2 en twee blokken van 3 dagen in de maanden feb t/m april) waarin je zelf leert ontwerpen. Tijdens de cursus maken de deelnemers samen een ontwerp voor de Fortboerderij wat ook daadwerkelijk in de praktijk gebracht wordt. Hiermee ontwikkel je gedegen basiskennis én de basisvaardigheden om zelf te ontwerpen. Deelnemers kunnen daarnaast desgewenst aan een eigen ontwerp – voor bijvoorbeeld hun balkon, tuin, dak of (stukje) land – werken.

fortboerderij

Docent Fransjan de Waard is bekend van het boek ‘Tuinen van Overvloed – Permacultuur als inspiratie voor een duurzaam leven op aarde’. Hij neemt deelnemers komende winter en voorjaar graag mee op Permacultuur-reis. Patty Kluytmans houdt zich bezig met Blauwe Economie projecten en is organisator van de cursus. Ook gastheer Boer Bos en ecoloog Norbert Daemen verzorgen een inspirerende bijdrage.

In deze cursus (verdeeld over twee blokken van 2 en twee blokken van 3 dagen) gaan we meer de diepte in, zowel van de kennis als van de toepassingen in de praktijk. Deze cursus is erop gericht om inzicht te krijgen in de hoofdthema’s van de permacultuur, en daarmee te leren ontwerpen. In de loop van de cursus werken de deelnemers samen om een passend, integraal ontwerp te creëren voor de Fortboerderij, dat ook daadwerkelijk in praktijk gebracht wordt. Daarnaast kan ook je eigen plek als ontwerplocatie dienen. Daarmee leg je tevens de basis om zelf op andere plekken vruchtbaar aan de slag te gaan.
Onderwerpen die in de cursus min of meer ‘grondig’ aan bod komen:
• Principes van permacultuur
• Voedselsystemen en voedselsoevereiniteit
• Bodem
• Planten, struiken en bomen
• Landschap en tuin
• Water en klimaat
• Het ontwerpproces
• Sociale permacultuur

Gaandeweg worden de verbanden tussen de verschillende thema’s steeds duidelijker, en door te oefenen met de stappen van het ontwerpproces krijgt alles echt handen en voeten. In de cursus wordt klassikale kennisoverdracht continu afgewisseld met discussie, oefeningen in kleine groepen, film en praktisch tuinwerk op de Fortboerderij.

Data – 2015
– zaterdag 7 & zondag 8 februari
– vrijdag 20 t/m zondag 22 februari
– zaterdag 21 t/m maandag 23 maart
– vrijdag 24 & zaterdag 25 april

Inloop vanaf 09:00, programma begint om 09:30. De slotdag van elk blok eindigt om 17:00, op de voorafgaande dagen is er ook een avondprogramma. Wij hebben plek voor 12 – 24 deelnemers.

De kosten voor dit afwisselende 10-daagse programma bedragen € 875,-. Dit is inclusief koffie en thee, alle 6 biologische vegetarische avondmaaltijden en lunches op 3e cursus dag (22 feb en 23 mrt). Deadline inschrijven cursus: 24 januari.
Inschrijven  en informatie via p.kluytmans@gmail.com.

Alle informatie is ook te vinden hier.


Laat een reactie achter