Vleermuizen: nuttige zoogdiertjes

Vleermuizen zijn nuttige diertjes: ze spelen een belangrijke rol in het ecologisch evenwicht. Sommige vleermuizen zijn onmisbaar voor planten bij de verspreiding van zaden of de bestuiving van bloemen. Andere vleermuizen zijn belangrijke insectenverdelgers. Helaas zijn van de 21 soorten vleermuizen die er in Nederland voorkwamen, inmiddels 14 zeldzaam of geheel verdwenen. 

Steeds minder vleermuizen

In Amsterdam komt de dwergvleermuis gelukkig nog voor, maar hoe lang nog? Veel verblijfplaatsen zijn in de loop der jaren verdwenen of ontoegankelijk geworden: bomen worden gekapt, spouwmuren opgevuld, oude gebouwen gerenoveerd. Veel bestrijdings- en houtconserveringsmiddelen doden niet alleen insecten, maar vergiftigen ook vleermuizen en hun jongen. Door veranderingen in het landschap zijn jachtgebieden en vliegroutes verdwenen.

Wat kun je doen om de vleermuis te helpen?

Hoe kun je als bewoner zorgen dat de vleermuis niet uit onze stad verdwijnt? Met een paar simpele maatregelen kun je ervoor zorgen dat jouw huis aantrekkelijker wordt voor vleermuizen.

  • Als je al vleermuizen in huis hebt en ze een warm hart toedraagt, kun je ervoor zorgen dat ze langer blijven. Mocht je overlast ondervinden (bijvoorbeeld door de keutels) dan kun je daar simpele, maar effectieve maatregelen tegen nemen.
  • Als alternatieve slaapplaats kun je ook een vleermuiskast ophangen.
  • Vleermuis gevonden of gezien? Meld dat via www.vleermuis.net.
  • Meer informatie vind je op de webpagina Vleermuisvriendelijk bouwen van Vleermuisnet: het online kennisplatform van Vleermuiswerkgroep Nederland.

Sla alarm: eerste hulp bij vleermuiscalamiteit

De bescherming van vleermuizen is opgenomen in de Wet natuurbescherming (Wnb). Bij een bouwproject of renovatiewerkzaamheden is het verboden om vleermuizen te verwonden of vleermuisverblijven te beschadigen of te verstoren. Bij bouwplannen dient men documentatie aan te leveren waarin wordt onderbouwd of er beschermde soorten (zoals vleermuizen, maar ook gierzwaluwen of huismussen) verstoord worden. Als dit het geval is dient men een natuurvergunning bij de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord (OD-NHN) aan te vragen. De OD-NHN is het bevoegd gezag voor wat betreft de Wet natuurbescherming. Als je vermoedt dat de Wnb wordt overtreden kun je bij hen een handhavingsverzoek indienen. Zij kunnen de werkzaamheden stil laten leggen totdat alsnog afdoend onderzoek is uitgevoerd. Het lijkt erop dat dit niet meer klopt. We zoeken uit waar je dan wel terecht kunt.

Leuke en nuttige links

Op onderstaande websites vind je aanvullende informatie over (de bescherming van) vleermuizen:

  • Website van de Zoogdierenvereniging over Vleermuizen
  • Heel veel informatie over vleermuizen is te vinden op het online kennisplatform van Vleermuiswerkgroep Nederland: vleermuis.net
  • Iedere najaar worden er excursies georganiseerd voor en door vleermuisliefhebbers. Meer informatie daarover vind je via de Nacht van de Vleermuis.