Eten uit de stad

Moestuin

Steeds meer mensen willen hun eigen eten verbouwen: in hun tuin of op hun balkon, of samen met een groepje buren in een gedeelde moestuin. Moestuinieren is populair en kan op allerlei plekken. Eigen eten telen is een van de thema’s waarop Natuur&Milieuteam Zuid je kan helpen. Bijvoorbeeld als je een project in de buurt wilt starten. Wij hebben informatie over de subsidiemogelijkheden en de procedures die doorlopen moeten worden om een groenproject in de openbare ruimte te laten slagen. We geven ook regelmatig cursussen over moestuinieren. Die kondigen wij aan in de agenda en in onze maandelijkse nieuwsbrief.

Waarom zelf eten verbouwen in de stad?

Er zijn eigenlijk heel veel redenen om een moestuin aan te leggen in de stad. Bijvoorbeeld omdat je:

  • verse, onbespoten groenten wilt eten;
  • groenten met smaak wilt eten;
  • wilt besparen op het huishoudgeld;
  • ontspannend, buiten bezig wilt zijn;
  • een beter contact met je buren wilt;
  • je kinderen wilt laten zien dat radijsjes niet uit de fabriek komen en worteltjes niet aan bomen groeien;
  • of gewoon, omdat je tuinieren heel erg leuk vindt.

Hoe doe je dat: moestuinieren in de stad?

Je denkt bij een moestuin misschien aan een flink stuk grond met rijen gewassen, maar een moestuin kan net zo kleinschalig zijn als je wilt. Je kunt ook al een moestuin aanleggen op balkon en zelfs in de vensterbank. En als je zelf geen tuin hebt, dan kun je samen met andere bewoners een buurtmoestuin aanleggen op een braakliggend stukje grond, een schoffeltuintje huren of meedoen op een gemeenschappelijke moestuin of lid worden van een moestuinvereniging. Op onze kaart staan de meeste projecten in Amsterdam Zuid.

Hoe kan Natuur&Milieuteam Zuid je helpen?

Waar moet je rekening mee houden als je een moestuin gaat aanleggen? Hoe krijg je de buren enthousiast om de omgeving groener te maken? Welke regels gelden er voor een groenproject in de openbare ruimte en wat zijn de mogelijkheden voor subsidie? Natuur&Milieuteam Zuid helpt je graag een antwoord te vinden op deze vragen. Bijvoorbeeld met een stappenplan buurtmoestuin.

Moestuininspiratie

Natuur&Milieuteam Zuid organiseert regelmatig cursussen. Als je je abonneert op de Natuur&Milieuteam Zuid nieuwsbrief, weet je precies wanneer deze evenementen eraan komen. Meer nuttige informatie en tips vind je in de Natuur&Milieu special over Eten uit de stad. Andere specials staan op onze publicatiepagina.

Inspirerende en leuke links

Op deze websites vind je nuttige en leuke informatie over moestuinieren:

Van Amsterdamse Bodem
Eetbaar Amsterdam
Kaart van stadslandbouwplekken Amsterdam

Interessante blogs over moestuinieren:

Toos Tuin
De Natuurlijke Moestuin
De Boon
Moeskersmoestuin
Moestuin Miep
Moestuin Moeder
Mirjam Roos
Tuinhuijs Raak
Eten uit de volkstuin