Samen zorgen voor meer groen in de buurt

Vergroen je buurt

Onze stad kan groener en gevarieerder!  Op diverse plekken in Amsterdam Zuid hebben buurtbewoners met ondersteuning van Natuur&Milieuteam Zuid medebeheerprojecten opgezet. Kijk op Uitgelicht voor de nieuwste projecten.

Groen in de buurt samen aanleggen en/of beheren

Een groepje bewoners legt aan en onderhoudt samen – in overleg met het stadsdeel – een buurtmoestuin, kruidentuin, bloementuin, plantsoen, speeltuin, tuintjes of zelfs oevers. Op deze kaart staat een overzicht van alle – bij ons bekende – buurtprojecten met contactgegevens.

Waarom samen beheren

Samen een stukje groen in de openbare ruimte beheren en verbeteren levert meerwaarde op, voor jezelf maar ook voor de wereld om je heen: het leidt tot een beter contact met buurtgenoten, meer zorg voor de woonomgeving, mooiere openbare ruimte en plezier in de bijbehorende ‘handenarbeid’.

Meedoen bij een bestaand project

Wil je meewerken aan een groene buurt? Dan zijn er vele mogelijkheden. Je kunt zelf iets beginnen of mee doen bij bestaande projecten. Meestal is er geen speciale kennis of vaardigheid voor nodig, wel een dosis enthousiasme. Er zijn activiteiten in alle soorten en maten. Bestaande projecten, waar je vaak wel mee kunt doen, vind je op deze kaart.

Wil je meer groen

Heb je een idee voor het beheren of anders inrichten van een stukje openbaar groen? Lees dan vooral in het moestuinstappenplan of het groene straatstappenplan welke stappen je moet volgen om het project te realiseren.

Wij helpen je op weg

Cartoon Sandra de Haan

Cartoon Sandra de Haan

Hoe krijg je de buren enthousiast om de omgeving groener te maken? Welke regels gelden er voor een groenproject in de openbare ruimte en wat zijn de mogelijkheden voor subsidie? Natuur&Milieuteam Zuid helpt je graag een antwoord te vinden op deze vragen.

Hoe kunnen wij je helpen bij het groener maken van je buurt?

  • met kennis en ervaring met inheemse planten en biodiversiteit
  • kennis over de regelgeving rond (beschermde) dieren in de stad
  • ervaring in het samen opstarten van projecten in de buurt
  • kennis over de lokale regelgeving, historie en afspraken tussen gemeente, bedrijven, bewoners op natuur en milieugebied en beleid.
  • kennis van subsidiemogelijkheden en de procedures die doorlopen moeten worden om een groenproject in de openbare ruimte te laten slagen.
  • kennen de weg binnen het stadsdeel en kunnen je met de juiste medewerkers in contact brengen.
  • Of brengen je in contact met externe deskundigen of andere vrijwilligers die in de buurt al met groenprojecten bezig zijn.

Neem contact op met een van onze adviseurs dan helpen we je op weg met je project!