Met een geveltuin wordt je straat gezelliger en groener

Geveltuin

Planten doen wonderen voor de straat en gevel. Wil je je straat groener maken, maar heb je geen voortuin? Dan is een geveltuin de oplossing. Een paar stoeptegels uit de stoep, zand eruit en aarde erin en je kunt van start. Op deze pagina lees je hoe je een geveltuin voor de deur kunt krijgen.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een strookje groen voor je woning: over de breedte van de gevel – vanzelfsprekend met uitzondering van de voordeur – legt het stadsdeel een strook aarde van anderhalve stoeptegel diep aan, waarin je fleurige, groen of bloeiende plantjes kunt zetten. Je hoeft overigens niet op de begane grond te wonen om een geveltuin aan te kunnen vragen: je hebt dan wel toestemming van de eigenaar of bewoner van de beneden etage nodig. Zo kun je met een geveltuin de gezamenlijke toegang verfraaien.

Wat komt er bij kijken?

Als je een geveltuin aanvraagt in Amsterdam Zuid, wordt je beheerder van een stuk openbare ruimte dat eigendom is van het stadsdeel. Het stadsdeel helpt je op weg door de bestrating weg te halen en aarde te leveren. Je zorgt voor de beplanting en voor het onderhoud: zo moet de stoep bijvoorbeeld begaanbaar blijven (geen overhangend groen) en de gevel mag niet beschadigd worden. In het aanvraagformulier hieronder worden de spelregels verder toegelicht.

Waarom zou je een geveltuin willen?

Geveltuintjes scheppen een aangenamere leefomgeving. Vooral als er weinig groen in de omgeving is, zijn geveltuintjes een welkome aanvulling. Maar een tuintje, hoe klein ook, vergt ook onderhoud. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je toch een geveltuin zou willen, zoals:

  • Meer groen in de buurt brengt mensen bij elkaar en biedt de natuur extra ruimte. Het is een makkelijke manier om je buren te leren kennen. Misschien willen ze wel meehelpen?
  • Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groene woonomgeving goed is voor de gezondheid: groen zorgt ervoor dat mensen zich over het algemeen prettiger voelen en minder vaak ziek zijn. Ook zorgt het voor een gezelliger en kleuriger omgeving.
  • De natuurwaarde van de buurt wordt verhoogd door dat gevelgroen kleine dieren, vlinders en vogels aantrekt. Je zult hierdoor overigens geen extra overlast van insecten krijgen, omdat de vogels deze kleine dieren op hun menu hebben staan.
  • Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot.
  • Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren.
  • Een geveltuin kan ook gecombineerd worden met een afgekoppelde regenpijp. De voorwaarde is dat er een mogelijkheid moet zijn om het overtollige regenwater naar het dichtstbijzijnde oppervlaktewater (gracht, kanaal, vijver) of de straatgoot toe te leiden.

Hoe vraag je een geveltuin aan?

Dat kan het hele jaar door in Stadsdeel Amsterdam Zuid. Je kunt dus op elk moment een aanvraag indienen. Download het aanvraagformulier en schets daarop waar je de geveltuin wilt hebben. Stuur het ingevulde formulier vervolgens (op papier of per mail) naar de contactpersoon van Natuur&Milieuteam Zuid in je wijk, of breng het langs op een van onze locaties.

Aanleg en onderhoud

De stratenmakers van het stadsdeel komen zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen twee maanden, je nieuwe geveltuin aanleggen. Zij halen ook het zand weg en vervangen dit door tuinaarde, zodat je meteen aan de slag kunt met planten. Een datum afspreken voor de aanleg is helaas niet mogelijk. Het stadsdeel betaalt het werk en het materiaal van de stratenmakers, plus de aarde. Daarna is het aan jou om er iets moois van te maken. Lees ook onze nuttige tips voor de aanleg en het onderhoud van je geveltuin, te downloaden als pdf.
Welke planten kun je er het beste inzetten? Zonliefhebbers of halfschaduwminnaars? We hebben ook nog een geel-witte en een rood beplantingsplan voor je geveltuin.

Informatie: geveltuinenmarkt & cursussen

Natuur&Milieuteam Zuid organiseert ieder voorjaar in het Sarphatipark een groene markt waar je plantjes kunt kopen en informatie kunt halen. De markt is het officieuze startmoment van het plantseizoen voor de honderden geveltuinen die Amsterdam Zuid rijk is. Er staan (biologische) kwekers, verkopers met speciale plantenpakketten voor geveltuinen, eetbare planten, eenjarige zomerbloeiers en geurende kruiden, maar ook met speciale planten zoals bamboe en bijzondere zaden. Een groot deel van het aanbod is biologisch gekweekt. Verder is er ook altijd muziek, eten, drinken en een programma speciaal voor kinderen.

Daarnaast organiseert Natuur&Milieuteam Zuid regelmatig snoei- en tuincursussen. Als je je abonneert op onze nieuwsbrief, weet je precies wanneer deze evenementen plaatsvinden.

Kijk ook op Amsterdam Rainproof hoe je je tuin regenbestendig kunt maken.

Downloaden (PDF, Onbekend)