Met een geveltuin wordt je straat gezelliger en groener

Geveltuin

Planten doen wonderen voor straat en gevel. Wil je je straat groener maken, maar heb je geen voortuin? Dan is een geveltuin de oplossing. Een paar stoeptegels en zand eruit, aarde erin en je kunt van start. Op deze pagina lees je hoe je een geveltuin voor de deur kunt krijgen.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een strook groen voor je woning: over de breedte van de gevel legt het stadsdeel een langwerpige strook aarde van anderhalve stoeptegel breed aan, waarin je groen en fleurige bloeiende plantjes kunt zetten. Je hoeft niet op de begane grond te wonen om een geveltuin aan te vragen, maar je hebt wel toestemming van de eigenaar of bewoner van de benedenetage nodig. Met een geveltuin verfraai je de gezamenlijke toegang van het pand.

Wat komt erbij kijken?

Als je een geveltuin aanvraagt in Amsterdam Zuid, wordt je beheerder van een stuk openbare ruimte dat eigendom is van het stadsdeel. Het stadsdeel helpt je op weg door de bestrating weg te halen en aarde te leveren. Jij zorgt voor de beplanting en voor het onderhoud: zo moet de stoep bijvoorbeeld begaanbaar blijven (geen overhangend groen) en de gevel mag niet beschadigen. In het aanvraagformulier hieronder worden de spelregels verder toegelicht.

Waarom een geveltuin?

Geveltuinen scheppen een aangenamere leefomgeving. Vooral als er weinig groen in de straat is, zijn geveltuinen een welkome aanvulling. Maar een tuintje, hoe klein ook, vergt ook onderhoud. Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom je een geveltuin zou willen, zoals:

  • Meer groen in de buurt brengt mensen bij elkaar en biedt de natuur extra ruimte. Het is een makkelijke manier om je buren te leren kennen. Misschien willen ze wel meehelpen?
  • Uit diverse onderzoeken blijkt dat een groene woonomgeving goed is voor de gezondheid: groen zorgt ervoor dat mensen zich prettiger voelen en minder vaak ziek zijn.
  • Het zorgt voor een gezelligere en kleurigere omgeving.
  • De natuurwaarde van de buurt wordt groter doordat gevelgroen kleine dieren, vlinders en vogels aantrekt. Je zult hierdoor overigens geen extra overlast van insecten krijgen, omdat vogels deze kleine dieren op het menu hebben staan.
  • Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot.
  • Door een geveltuin aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond wegzakken.
  • Een geveltuin kan ook gecombineerd worden met een regenton aan de regenpijp. Dat scheelt slepen met gieters.

Hoe vraag je een geveltuin aan?

Dat kan het hele jaar door in Stadsdeel Amsterdam Zuid. Je kunt dus op elk moment een aanvraag indienen. Download het aanvraagformulier en schets daarop waar je de geveltuin wilt hebben en hoe lang hij moet worden. Stuur het ingevulde formulier vervolgens (op papier of per mail) naar de contactpersoon van Natuur&Milieuteam Zuid in je wijk, of breng het langs op een van onze locaties.

Aanleg en onderhoud

De stratenmakers van het stadsdeel komen zo snel mogelijk (in ieder geval binnen twee maanden) je nieuwe geveltuin aanleggen. Zij halen ook het zand weg en vervangen dit door tuinaarde, zodat je meteen aan de slag kunt met planten. Een datum afspreken voor de aanleg is helaas niet mogelijk. Het stadsdeel betaalt het werk en het materiaal van de stratenmakers, plus de aarde. Daarna is het aan jou om er iets moois van te maken. Lees ook onze nuttige tips voor de aanleg en het onderhoud van je geveltuin (te downloaden als pdf).
Welke planten kun je er het beste inzetten? Zonliefhebbers of halfschaduwminnaars? We hebben ook een geel-wit en een rood beplantingsplan voor je geveltuin.

Informatie: geveltuinenmarkt & cursussen

Natuur&Milieuteam Zuid organiseert ieder voorjaar een groene markt in het Sarphatipark waar je planten kunt kopen en informatie kunt krijgen. De markt is het officieuze startmoment van het plantseizoen voor de duizenden geveltuinen in Amsterdam Zuid. Er staan (biologische) kwekers en verkopers met speciale plantenpakketten voor geveltuinen, eetbare planten, eenjarige zomerbloeiers en geurende kruiden, maar ook met speciale planten zoals bamboe en bijzondere zaden. Een groot deel van het aanbod is biologisch gekweekt. Verder is er muziek, eten, drinken en een programma speciaal voor kinderen. Kijk in onze agenda voor de definitieve datum in april.

Daarnaast organiseert Natuur&Milieuteam Zuid regelmatig snoei- en tuincursussen. Als je je abonneert op onze nieuwsbrief, onderaan onze homepage, weet je op tijd wanneer deze evenementen plaatsvinden.

Kijk ook op Amsterdam Rainproof hoe je je tuin regenbestendig kunt maken.

Downloaden (PDF, Onbekend)