Meld mooie groene gevels aan!

Meld mooie groene gevels aan!
Een gevel begroeid met klimplanten, kan er prachtig uitzien en is een aanwinst voor het straatbeeld en de natuur. Van bloeiende blauwe regen in het voorjaar tot vlammende wilde wingerd in het najaar, ze vormen een sieraad voor de stad.
Die groene gevels, soms zelfs van een monumentale waarde, willen we graag in het zonnetje zetten. De fraaiste gevels krijgen een onderscheiding met boekenbon!

Meld mooie groene gevels aan!

Weet jij er een in Amsterdam, meldt hem aan voor onze wedstrijd vóór vrijdag 15 oktober 2017. Dan maakt onze fotograaf er een foto van. En daar stellen we een heuse tentoonstelling van samen. Op de opening van die fototentoonstelling worden de onderscheidingen uitgereikt. Onderaan staat een formulier waar je heel makkelijk een groene gevel kunt voordragen! De onthulling van de foto’s van de fraaiste exemplaren vind plaats door de jury, bestaande uit Marijn Bosman (raadslid D66), Jasper Groen (raadslid GroenLinks) en Stadsecoloog Geert Timmermans. Tot en met 21 december zal de fototentoonstelling te zien zijn in Wijkcentrum De Pijp, Gerard Doustraat 133 van maandag tot en met donderdag tussen 10 en 17 uur.

Natuurwaarde

Groene gevels zijn belangrijk als nestel- en schuilplek voor allerlei soorten fauna. Vogels nestelen er, insecten en vlinders halen er hun maaltijd op. Bepaalde soorten zijn zelfs cruciaal voor bijen, als er elders niets te meer eten voor ze is. Een bloeiende klimop gonst in het najaar van alle diertjes die zich tegoed doen aan de nectar en stuifmeel. In het voorjaar zijn bolletjes cruciaal. Vandaar onze biologische bollenactie dit jaar.

Isolatiewaarde

Behalve de hoge natuurwaarde, heeft gevelgroen ook een positief effect op de isolatiewaarde. Muren blijven (beter) droog, klimplanten isoleren ook tegen warmteverlies in de winter en beschermen tegen de zon in de zomer. De geluidswerende werking, die van een begroeide muur uitgaat, valt niet te onderschatten.
In tegenstelling tot wat er verteld wordt, zijn klimplanten niet slecht voor een (gezonde) gevel. Wel voor het houtwerk, maar dat is een kwestie van bijhouden. Alleen hele oude muren met kalkmortel kunnen last hebben van zogenaamde zelfhechters, klimop en wilde wingerd. Die zou de mortel verkruimelen waardoor de wortels tussen de scheuren en voegen in de stenen kunnen groeien.
Alle andere klimplanten kun je leiden langs een hekwerkje of roestvrije kabeltjes.

gevelgroen

Govert Flinckstraat

Fijn stof

Gevelgroen vangt fijn stof af, dat merk je heel duidelijk bij een wingerd en vooral klimop (groenblijvend). Het blad is voorzien van een laag stof, schud er maar eens aan! De regen spoelt dat dan weer weg het riool in. Dat is beter dan dat het in onze longen terecht komt.

Help ons om die mooie gevels te vinden, meld ze aan!

We hebben nu de herfstgevels gefotografeerd. De voorjaarsbloeiers gaan volgend jaar op de foto. Dus die kunnen, ook na 15 oktober 2017, aangemeld worden voor de verkiezing van 2018.

Deze groene gevel verdient lof!

3 reacties

 1. Mooi initiatief!
  Niet in Zuid maar wel noemenswaardig:
  – van Diemenstraat t.h.v. nr. 154. Deze is in 2011 geplaatst.
  – het Kimpton de Witt Hotel aan de Nieuwezijds Voorbugwal 5 heeft bij de entree een prachtige plantenwand.

 2. marjorie schreef:

  De geveltuin van het voormalig GG&D gebouwtje werd gesloopt voor de bouw van een nieuwe flat.Nu willen we die weer terug, maar er is een vergunning aanvraag voor een horeca terras van een nieuw bedrijf naam SLA gevestigid in de beneden etage van de Amstelveense weg nr. 124
  Wij hebben dringend jullie hulp nodig dit te voorkomen en de geveltuinen weer terug geplaatst te krijgen. Met dank M.Bal

Laat een reactie achter