Geslaagde eerste ‘Composteer je mee’ bijeenkomst

Geslaagde eerste ‘Composteer je mee’ bijeenkomst

Vanmorgen, zaterdag 8 juli, kwamen 15 enthousiastelingen bijeen om elkaar te leren kennen én van elkaar te leren over compost op de mooie locatie van de Vereniging Frans Halstuinen. 22 Tuinen op een binnenterrein in De Pijp, waar al jaren getuinierd en gecomposteerd wordt.

Tijdens het voorstelrondje bleek dat de deelnemers op heel verschillende niveau’s van kennis en ervaring bezig zijn. Een gedeelte is al bezig met composteren en wil de fijne kneepjes van topcompost maken van elkaar leren. Anderen willen op hun balkon een wormencompostbak beginnen of zijn betrokken bij buurtmoestuinen, waar ze tuinafval willen verwerken. Het animo was in ieder geval groot om hier meer over te leren en er mee aan de slag te gaan. Er werd verder ook van alles aangeboden: wormen voor een nieuwe compostbak, gft afval en gefermenteerde bokashi resten.

Een ‘hoop’ om van te leren

Op de locatie Vereniging Frans Halstuinen composteren ze al heel lang. Er zijn 5 bakken die afwisselend gevuld worden. Er wordt een paar keer per jaar paardenmest toegevoegd en dan wordt het composterend materiaal ook omgezet.  Dit levert een mooie kwaliteit compost op.

Wormencompost op straat

Tetje Falentijn van de Groene Quellijnstraat toonde vervolgens de  Buurtcompostbak, die zij met haar buren beheerd. Via een bewonersinitiatief hebben zij begin dit jaar dit wormenhotel in hun straat kunnen plaatsen. Daar brengen 12 huishoudens uit de straat hun gft-afval heen om het tot compost te verwerken.

Zelf aan de slag?

Ben je geïnteresseerd om zelf of met je buren compost te maken, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Er bestaan wormencompostbakken die je kunt aanschaffen, maar je kan ze ook zelf maken. Als je over meer ruimte beschikt kan je kiezen voor een composthoop of -vat. Als je in één keer al het organisch materiaal toevoegt, kan je een warme composthoop maken. Voeg je het hele jaar door GFT afval toe, dan wordt dit koud composteren genoemd. Een andere optie is fermenteren in een afgesloten bokashi emmer.

Wil je jouw ervaring ook delen met andere buurtbewoners, zoek je mensen om samen mee aan de slag te gaan of heb je vragen over compost, sluit je aan! Meer weten  mail naar Els@NMTzuid.nl of bel NMTzuid op 020-400 45 03.


Laat een reactie achter