Red Natuur&Milieuteam Zuid, teken de petitie!

Red Natuur&Milieuteam Zuid, teken de petitie!

Teken de petitie van Bewoners en Ondernemers van De Pijp

Woensdag 2 november werden de handtekeningen aangeboden aan de Burgemeester door Gertrude van der Ven. Maar het tekenen gaat door! Door te tekenen laat je weten dat je voor extra geld voor groen in de buurt bent en dus voor NMTzuid.

De gemeente is van plan om de subsidie voor Natuur&Milieuteam Zuid stop te zetten. Daarmee is het voortbestaan van NMTzuid, maar ook Wijkcentrum De Pijp, zeer onwaarschijnlijk. Het coördineren van het vele vrijwilligerswerk en de samenwerkingen tussen ondernemers, bewoners en gemeente valt dan weg. In een tijd dat de sociale cohesie en de leefbaarheid in de stad onder druk staan zou juist geïnvesteerd moeten worden in groen en in vrijwilligers, initiatieven en samenwerkingen. 

Ondernemers en Bewoners van De Pijp vragen je via onderstaande link de petitie voor behoud van NMTZuid en Wijkcentrum De Pijp te ondertekenen. Let op! Je ontvangt een mail met een bevestigingslink.

https://behoudnmtenwijkcentrum.petities.nl

Help ons aub deze petitie zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen bij bewoners, ondernemers & liefhebbers van NMTzuid!
Namens de Fleurige Amstelkade sprak Gertjan Bennink in

Eerdere acties

Woensdag 12 oktober hebben 7 mensen ingesproken bij de Commissie Infrastructuur en Duurzaamheid.
Prachtige pleidooien voor het behoud van het NMT werk. Hier kun je ze lezen. Op de video kun je terugkijken wat er is gezegd vanaf 38.50 uur. De boodschap is wel overgekomen. De strijd is nog niet gestreken,

Woensdag 14 september hebben er maar liefst 17 mensen een pleidooi gehouden voor ons voortbestaan. Alle insprekers heel erg bedankt.
Hier op deze video kun je terug kijken wie wat heeft gezegd op die avond.

En verder nog (blijven we aanvullen met nieuwe steunbetuigingen):

Na de commissievergadering zijn we hard aan het werk gegaan en is er o.a. een persbericht gestuurd naar alle media. In Echo en Parool is er aandacht besteedt aan deze en onze bezuiniging.

Wil jij helpen?

Draag jij ons werk een warm hart toe en wil je ons helpen proberen deze bezuiniging te voorkomen? Wil jij het stadsdeel laten horen hoeveel belang je hecht aan ons werk?

Dat kan op de volgende manieren:

Stuur direct een mail aan de raadsleden van de centrale raadscommissie via deze mail! Het is een voorzetje, je kunt de tekst aanpassen zoals je zelf wilt. Bijna hetzelfde als de enquête invullen, maar net iets simpeler.

Vertel het aan al je relevante contacten en roep ze op om te protesteren! Gebruik je netwerk om ons te helpen. Zo kan je de vertegenwoordigers van jouw politieke partij in de gemeenteraad aanspreken en laten horen dat je het hier totaal niet mee eens bent.

Help ons zodat wij jullie mogen blijven helpen! Alvast bedankt en laat het ons weten als je suggesties, vragen of andere ideeën hebt.

Met groene hoop,

Anna, Bart, David, Lilian en Marleen


18 reacties

  1. Anna Schoemakers schreef:

    Neeee! Dit mag niet waar zijn. Hoe onverstandig.
    Denk mondiaal, handel lokaal. Dat was bij de VN top in RIO de slogan, het nieuwe denken wat de wereld in ging om overal aan duurzaamheid te werken. Daar ligt ook de oorsprong en de kracht van het Natuur&Milieuteam De Pijp. En sindsdien is er zo veel gebeurd, zoveel ontwikkeld in De Pijp. Daarboven op heeft het nmt even bijzondere voorbeeldfunctie. Sterker nog, het nmt heeft een professioneel eigen vak ontwikkeld, nl natuur- en milieuopbouwwerk. En juist in de komende jaren gaat hier weer veel behoefte naar ontstaan. Ik zie dat gebeuren in de provincie gelderland, bij energiecooperaties, bij sociaal ondernemers. Succes en wijsheid gewenst!

  2. Marja Brekeveld schreef:

    Het plan om Natuur & Milieuteam Zuid weg te bezuinigen m.i.v. 2018 is te vergelijken met het omhakken van een vitale boom! En dat laat een Amsterdammer niet zo maar over zijn kant gaan! Amsterdammers zijn trots op hun groene stad met veel bomen en groen. Ook de gemeente maakt goede sier met haar (inter)nationale profilering als ‘groene stad’. Daarbij past een vitale club als Natuur & Milieuteam Zuid in plaats van deze weg te bezuinigen. Nu het centrum overvol dreigt te worden is het des te belangrijker om het groen te koesteren en een groene en duurzame stad te behouden.
    69 groene buurtprojecten, 1600 vrijwilligers en duizenden bewoners die zich inzetten voor groen en duurzaamheid worden keihard getroffen. Bewoners, samen met het zeer goed lopende NMT Zuid dragen bij aan een groene en vitale leefomgeving. Van wilde planten voor de bijen, geveltuinen aanleggen, buurtmoestuinen, de prachtige Koeienweide in het Vondelpark en nog zo veel meer mooie projecten.
    Eigenlijk behaalt de gemeente met een lage investering een hoog rendement! Dan zou het toch niet slim zijn om de bloeiende Natuur&MilieuTeam Zuid ‘boom’ zodanig te snoeien dat zij afsterft? En dat die prachtige groene initiatieven doodbloeden?
    Verloederde plekken worden vaak groene pareltjes door de samenwerking van NMT Zuid en bewoners. Die meerwaarde is nauwelijks in geld uit te drukken!
    Uit een rapport van KPMG (verricht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) blijkt dat de aanleg van meer groen in stedelijke gebieden een besparing kan opleveren van 65 miljoen op het budget voor volksgezondheid. Meer groen kan er voor zorgen dat werknemers zich minder vaak ziek melden. Kinderen hebben minder last van obesitas als zij kunnen spelen in het groen. Kortom het aanwezige groen moeten we KOESTEREN! Al dat werk dat verricht belangeloos wordt gedaan door vrijwilligers is zeer waardevol. Eigenlijk zou op basis van dit rapport juist GEINVESTEERD moeten worden in groen en al helemaal niet bezuinigd!
    Onderstaand als bijlage het rapport ‘Groen, gezond en productief’. Dit bevat een verkenning van kosten en baten van natuur voor gezondheid op basis van twee wetenschappelijke studies. Opvallend in deze studie is dat natuur naast verlaging van ziektekosten een aanzienlijke verlaging betekent voor vermeden arbeidskosten. Bezuinigen op een groene enthousiaste club als Natuur& Milieuteam Zuid is als de kip met de gouden eieren slachten!

    Bijlage: http://degroenestad.nl/essential_grid/groen-gezond-en-productief-kpmg-advisory-2012/

  3. Olga Ruitenberg schreef:

    Wat een kortzichtig gedoe van de gemeente en het stadsdeel. Hoop dat ze snel bij zinnen komen. .

  4. sonja lijesen schreef:

    Treurig ,dat er gesnoeid wordt in team natuur en Milieu Zuid .
    Kennis verdwijnt , betrokkenheid van volwassen en schooljeugd bij de natuur i n de directe leefomgeving wordt niet meer gestimuleerd. Betrokkenheid en onderhoudt van en door vrijwillige deelname van de Koeienweide ,Schapenweide en Rosarium in het Vondelpark, en ander Openbaar groen. Ernstig deze afbraak van waardevolle kennis en ondersteuning in Stadsdeel Zuid en andere buurten van de Stad.

  5. dieneke schreef:

    doorgaan met actie zolang het kan

  6. Henja Buis schreef:

    “Het gaat goed met ons land”. Oh ja, hoezo ?
    Behalve uitbreiding van asfalt, hotels en grotendeels dure woningbouw ervaar ik weinig anders dan AFBRAAK om me heen.
    Afbraak van gezondheidszorg (m.n. voor ouderen).
    Afbraak van openbaar vervoer enz. enz.
    EN NU OOK DIT !!! Wat ongelofelijk pijnlijk om te lezen .
    Heb vaak het gevoel dat ik nog steeds op de barricade moet gaan, alhoewel het voelt als “water naar de zee dragen ” oftewel je voelt je als een ” roepende in de woestijn “.
    Hoeveel invloed heb je nou helemaal als burger ?
    Wat ben je soms blij, als je alle verworvenheden om je heen ziet afbrokkelen dat je als 76-jarige “niet zo lang meer hoeft” .
    Is dat niet treurig ?
    We willen toch een “Leefbare stad ” ? Laten we dan ‘s hemelsnaam zuinig op ons GROEN zijn.
    Is er niet al genoeg verstedelijkt ?
    Laat ” G R O E N ” a.u.b. dé DOMINANTE KLEUR in onze stad zijn !!!
    Henja Buis

    • Lilian Voshaar schreef:

      ‘Green is the color of money’ lijkt belangrijker Henja.

    • marjorie bal schreef:

      Deze keer spreek ik niet meer in, het lijkt op verschoten kruit, wel zal ik aanwezig zijn, niet in het groen, maar in FEL ROOD, om mijn protest tegen dit horrer plan te laten blijken, rood staat voor STOP HO met deze plannen!

  7. Doris schreef:

    niet makkelijk als je je baan in 2018 verliest .

  8. Doris schreef:

    Anna,Bart,David,Lilian,Marleen , krijgen julie er voor betaald ? of is het vrijwilliger werk .?

    • Lilian Voshaar schreef:

      Hi Doris,
      Nee dit zijn sinds 1999 betaalde banen. Ooit wel ontstaan uit een bewonersinitiatief in 1993, toen vanwege het succes gewaardeerd door ondersteuning met 2 ID banen.

      Groet,
      Lilian

  9. Beste mensen,

    Het Is triest om te lezen dat het bestaan van het NMT weer eens op het spel staat. De vergroening van de Pijp heeft een grote rol gespeeld in de huidige aantrekkingskracht van de wijk voor bewoners, ondernemers en toeristen. Met de toenemende drukte in de wijk heb je groen nodig en bewoners die lekker in hun vel zitten om die drukte op te vangen. Gezien de rol die jullie daarin spelen, lijkt het mij dat jullie nog lang niet overbodig zijn.

    Sterkte en in afwachting van een goede afloop.

    Laurien van den Hoven
    Oud-portefeuillehouder Milieu Oud-Zuid

    • Lilian Voshaar schreef:

      Dank voor je reactie Laurie. Zou jij woensdagavond willen inspreken bij de commissievergadering in de Stopera?

      Groet,
      Lilian

  10. An Huitzing schreef:

    Snoeien kan snel (hoewel ook dat meer kost dan u denkt, al is het uit een ander potje). Maar wat verloren gaat, kost meer. Kan het niet door vrijwilligers en gratis, denkt u natuurlijk.Vast! Maar vrijwilligers moet je wel organiseren en motiveren en dat is nou juist wat dit team doet!! Hun opbrengst is veel groter dan hun eigen directe werk. U denkt te bezuinigen, maar dit gaat u geld kosten. Het groen dat Zuid zo levendig maakt, is deel van uw kapitaal! Dat moet je onderhouden, niet verwaarlozen.

  11. Pieter Servatius schreef:

    Hoe doodt je een zeer levende en belangrijke organisatie, die ook volgende generaties het belang van natuur bijbrengt? Zo dus.Wat in vele jaren is opgebouwd, zowel aan kennis als aan hoogwaardige natuurgebieden, kun je vernietigen. Zo dus. O ja, op de korte termijn bespaar je geld. Maar op de langere termijn vernietig je zo vreselijk veel. En welke gezagsdrager wil als kortzichtig de geschiedenis in?

Laat een reactie achter