Inspirerende Tour de Vert

Inspirerende Tour de Vert

Op zaterdag 26 september 2015 heeft Natuur&Milieuteam Zuid een zogenaamde ‘Tour de Vert’ georganiseerd. Wij zijn deze middag met een groep van 30 geïnteresseerden per fiets langs 5 groene bewonersprojecten in Zuid gegaan, waarbij wij als NMTzuid betrokken zijn. Sommige van de projecten hebben nauwelijks ondersteuning nodig, anderen vergen wat meer hulp. Al met al zijn het allemaal mooie, groene buurtprojecten die drijven op het enthousiasme van de bewoners. Zij zetten zich actief in om hun leefomgeving groener, duurzamer en leefbaarder te maken. Met deze Tour de Vert wilden we deze projecten eens goed in het zonnetje zetten en voor een groter publiek zichtbaar maken wat er zoal gebeurt op het gebied van bewonersinitiatieven. Hierbij een korte impressie van de projecten die we deze middag hebben bezocht.

De Koeienweide in het Vondelpark:

Hier zijn we om 13.30 uur begonnen met een ontvangst met koffie en thee. Deze schitterende weide wordt sinds 8 jaar onderhouden door een grote groep vrijwilligers die tevens educatieve rondleidingen verzorgt voor met name kinderen. Hier kregen we toelichting en uitleg van Pieter Servatius. Hij is een van de vrijwilligers van het eerste uur en leidt hier ook regelmatig groepen kinderen rond. Veel van de deelnemers hadden deze prachtige wilde weide nog nooit gezien en waren er zeer van onder de indruk.

Medebeheer buurttuin aan de Schinkelhavenkade:

Op loopafstand bevindt zich een buurttuin inclusief een jeu de bouleveldje dat circa zes jaar geleden is opgezet door een groepje buurtbewoners. Met regelmaat onderhouden zij deze tuin. Hier waren de initiatiefnemers Pia Kemper en Marjorie Bal die vertelden over de geschiedenis van dit project. Helaas komen zij inmiddels ook problemen tegen doordat er een bouwkeet geplaatst gaat worden in een deel van de tuin in verband met de bouw van een aantal woningen in de buurt. Zij hebben ervaren hoe lastig en frustrerend het is om contact te maken met het stadsdeel voor overleg hierover en het zoeken van oplossingen. Gelukkig waren er twee leden van de bestuurscommissie Zuid aanwezig die hierop konden reageren. Feit blijft echter dat een deel van de tuin voorlopig opgeofferd zal worden voor de bouw.

Bloeiende Borders bewonersinitiatief aan de Pieter van Anrooijstraat:

Dit is een kakelvers initiatief van bewoner Diederik Schwaanhuyser die met behulp van buurtgenoten en het stadsdeel het voor elkaar heeft gekregen in de Pieter van Anrooystraat een aantal groene borders aan te leggen. Mede door de deskundigheid van Diederik als tuinarchitect ziet het er echt schitterend uit met een grote variatie aan beplanting. En dat nog wel op de betonnen Zuidas. Een aantal van de deelnemers van de fietstocht raakte er meteen door aangestoken om ook iets dergelijks te gaan doen. Goed voorbeeld doet goed volgen blijkbaar. Hier vind je een uitgebreid verhaal van hoe dit initiatief tot stand is gekomen.

De Watertuinen aan de Boerenwetering:

Iedereen in De Pijp kent wel de tientallen watertuinen die in de loop der jaren zijn geplaatst in de Boerenwetering. Hier waren watertuindeskundige Frans Jacques, ex-projectleidster Thea Dammen en vrijwilliger Manon Jansen aanwezig om dit natte groenproject toe te lichten. De watertuinen zorgen onder andere voor een grotere biodiversiteit en schoner water. Helaas is hier wel iets zeer ernstigs misgegaan, doordat het stadsdeel enige tijd geleden per abuis tientallen goede watertuinen heeft afgevoerd en vernietigd in plaats van oude tuinen. Gelukkig laten de vrijwilligers zich niet uit het veld slaan en gaan zij gewoon door met het onderhoud van dit mooie project. Alle hulp is natuurlijk van harte welkom.

Het Sarphatipark met onder andere het Groen Gemaal:

Het laatste onderdeel van onze fietstocht was een bezoek het Sarphatipark dat gelukkig nog volop groen was. Sterker, het ziet er prachtig uit. Hier werden we door parkbeheerder Riny Meijer rondgeleid langs verschillende groene hotspots, zoals het zogenaamde liefdesbruggetje en de helofytenfilter. We eindigden in het Groen Gemaal waar werd uitgelegd hoe dit voormalige gemaal op geheel duurzame wijze is gerenoveerd en waar nu onder andere het energiespreekuur is gevestigd. Hier bleken de meeste deelnemers aan deze middag nog aanwezig te zijn voor de afsluiting en een gezellige borrel.

Kortom, het was een zeer geslaagde middag met een grote groep enthousiaste groenliefhebbers en bewoners die zich inzetten voor het mooier maken van hun buurt. Voor al deze projecten geldt dat zij altijd hulp kunnen gebruiken. Mocht je dat willen doen of meer informatie nodig hebben, laat het ons weten.

Ook voor ons als NMTzuid was het zeer inspirerend om op deze manier weer eens een aantal projecten te bezoeken en ons enthousiasme en die van de vrijwilligers met anderen te delen. Dit smaakt naar meer. Wellicht over een tijdje weer een Tour de Vert, maar dan langs een aantal andere groene buurtprojecten. Tot ziens!

Afgelopen zaterdag heb ik ontzettend genoten van de diversiteit aan groenprojecten en initiatieven waar jullie ons langs geleid hebben en waarover we door de bijbehorende personen uitvoerig ingelicht werden. Fantastisch dat dit allemaal, mede door jullie ondersteuning dan wel aansturing, in zo’n “drukke, dichtbevolkte” stad mogelijk is  Ik kijk al uit naar de volgende activiteit. Huib Mekking (vrijwilliger Koeienweide)

Dank jullie wel voor de organisatie van de fietstocht vanmiddag. Het was heel erg leuk! Helaas moest ik om 17.00 uur weg en heb ik de borrel gemist. Keep up the good work!, Annelies Visser

Wat een geweldig grote groep had je bij elkaar gekregen om de tuinen te bezoeken. Hebben deze mensen zich allemaal opgegeven via jullie oproep? We kregen veel reacties over de Schinkelhavenkadetuin toen jullie rondliepen. Er waren gelukkig heel enthousiaste mensen bij. Ik kreeg de indruk dat er een paar mensen bij waren die er wel voor voelden om mee te gaan helpen. Is het mogelijk dat jullie deze mensen een mail sturen met de vraag of degenen die enthousiast geworden zijn ons willen mailen? Pia Kemper (initiatiefnemer buurttuin Schinkelhavenkade)

Voor meer foto’s kijk hier.

 


Laat een reactie achter